În Camera Deputaților a fost aprobată o lege de compensre a urmașilor celor uciși în această perioadă neagră a istoriei omenirii, la Holocaust.
Citeste si: Nunțile, reluate din această vară! Invitații ar putea fi testați înainte de eveniment
Românii vor avea dreptul la o indemnizaţie lunară
Plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul respectiv, în calitate de for decizional, cu 298 de voturi „pentru”, 2 voturi „contra” și o abținere.
Proiectul are ca obiect de reglementare completarea Ordonanţei Guvernului nr.105/1999 cu un nou articol, art.31, în sensul stabilirii unor drepturi şi pentru copiii celor care au fost victime din motive etnice ale regimurilor instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945.
Citeste si: Vești bune! Salariile românilor ar putea să crească! Anunțul făcut de Comisia Europeană
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Așadar, indemnizaţia lunară va fi de 175 lei pentru urmaşii celui ”decedat, dispărut sau exterminat în trenul morţii, în timpul masacrelor îndreptate împotriva populaţiei minoritate, în timpul deportării în ghetouri şi lagăre de concentrare din străinătate, în timpul privării de libertate în locuri de detenţie sau în lagăre de concentrare, în timpul refugierii, expulzării sau strămutării în altă localitate, în timpul evacuării din locuinţa pe care o deţinea, în timp ce a făcut parte din detaşamentele de muncă forţată”.
De asemenea, copiii supravieţuitorilor persecuţiilor din motive etnice vor primi şi ei această indemnizaţie lunară, dacă erau minori în perioada 6 septembrie 1940-6 martie 1945. Cei care sunt născuţi după data de 6 martie 1945, din părinţi supravieţuitori, vor primi doar jumătate din această sumă.
Citeste si: Câți bani vor primi tinerii care se căsătoresc în 2021 de la stat
Legea va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2022, banii find acordați începând cu aceeași dată stipulată în noua lege.
”Acordarea de indemnizaţii compensatorii atât ultimilor martori ai Holocaustului din România, care şi-au văzut destinele ruinate de regimul dictatorial care a condus România în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, cât şi copiilor acestora, reprezintă recunoaşterea publică a tragediei prin care au trecut, a chinului care s-a extins de-a lungul generaţiilor şi a distrus vieţi.