Vești bune pentru agricultori! Se dau bani de la stat. Cine va beneficia de ajutor 

Autor: Marina Ionescu

O nouă veste importantă pentru fermieri români. Guvernul a aprobat instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Actul normativ adoptat miercuri, 13 iulie, completează suma alocată pentru plată în anul 2022, aceasta crescând de la 309 milioane lei, la 337 milioane lei. 

Citeste si: Românii au primit cardurile sociale, dar banii au intrat la mai puțin de jumătate. Cum a fost posibil acest lucru

Vești bune pentru agricultori! Se dau bani de la stat. Cine sunt românii care vor beneficia de ajutor 

Oficialii au aprobat, miercuri, instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, prin care se suplimentează cu aproximativ 28 milioane lei suma alocată pentru plata în anul 2022 a ajutorului de stat.

Așadar, prin suplimentarea bugetului este acoperit integral necesarul de finanțare pentru trimestrul I al anului 2022, rezultat din centralizarea sumelor aferente cantităților de motorină determinate cu acciză redusă, precizează Executivul, potrivit RomâniaTV.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Ce se întâmplă cu ajutoarele de 250 și 700 de lei pentru români. Marius Budăi a făcut anunțul

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că Guvernul a adoptat în ședința de miercuri un act normativ pentru ajustarea prețurilor în privința proiectelor de infrastructură realizate pe fonduri europene. Decizia Executivului vizează 7.000 de șantiere, cu o valoare a contractelor de finanțare de peste 13 miliarde de euro.

“Au fost aprobate modificarea unui număr de șase acte normative care privesc fondurile europene, dintre care două sunt de maximă importanță pentru proiectele de infrastructură.

Primul proiect de act normativ are în vedere ajustarea de preț pentru ceea ce înseamnă proiectele de infrastructură pe componenta de transport apă, apă uzată și partea de deșeuri. Așadar, noul mecanism, cu un impact financiar estimat de 1,5 miliarde euro asupra absorbției de fonduri europene, vizează un număr de peste 7.000 de proiecte, respectiv 7.000 de șantiere în derulare, cu o valoare a contractelor de finanțare de peste 13 miliarde de euro”, a declarat Marcel Boloș, la finalul ședinței de Guvern.

El a dat și câteva exemple de creșteri de prețuri.    “La combustibil, de la 636 de euro în 2021, acum, pentru ceea ce înseamnă derularea șantierelor, avem 1214 euro pe tonă. La gazele naturale, tot pentru proiectele noastre de infrastructură de transport finanțate din fonduri europene, creșterea de preț este de la 14,7 euro pe megawatt oră la 79 de euro pe megawatt oră, adică creșteri de 535% la partea de gaze naturale.

Un alt exemplu relevant pentru creșterea de prețuri este componenta de energie electrică, de la 54,7 euro pe megawatt oră la 368,1 euro megawatt oră, deci o creștere de peste 670% creșterea prețului la utilități”, a precizat Marcel Boloș. El a menționat că aceste ajustări de preț vor determina creșteri la situațiile de lucrări depuse spre decontare cuprinse între 40 și 50 la sută.