Începând cu data de 22 octombrie, angajații vor avea parte de noi beneficii, însemnând noi concedii. Din fericire, acestea nu vor influența cu absolut nimic durata concediului de odihnă.
Angajații vor avea parte de noi concedii
Concediul de îngrijitor, neprezentarea la locul de muncă din cauza unor urgențe familiale, dar și concediul paternal vor fi considerate, începând cu sămbătă, 22 octombrie, perioade de activitate prestată, iar acestea nu vor afecta concediul de odihnă în niciun fel.
De asemenea, actul normativ prevede același lucru și pentru urgențele de familie. În ceea ce privește aceste măsuri, Codul Muncii va fi modificat prin intermediul Legii 283/2022 care a fost publicată ieri, 19 octombrie, în Monitorul Oficial.
De asemenea, aceeași lege vizează inclusiv concediul paternal care a suferit modificări în ultima perioadă.
Citeste si: Pensiile întârzie în ianuarie 2023! Cine sunt pensionarii care nu își vor primi pensia la timp
Concediul de îngrijitor va avea o durată de maximum cinci zile lucrătoare, în fiecare an și trebuie acordat de către angajator la cererea angajaților care au în grijă o persoană sau o rudă care se confruntă cu mai probleme de sănătate, dar care trebuie să stea în aceeași locuință cu ei.
În ceea ce privește urgențele de familie, în decursul unui an calendaristic, salariații vor beneficia de zece zile lucrătoare și singura condiție pentru ca acestea să fie acordate este ca angajatorul să fie anunțat înainte ca acestea să fie luate.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Ulterior, angajatul va trebui să recupereze aceste zile și totul se va efectua în urma unui acord încheiat cu angajatorul, relatează avocatnet.ro.
Salariul minim ar putea ajunge la 3.000 de lei
Începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariul minim ar putea ajunge la 3.000 de lei, conform unor surse citate de Digi24.ro.
Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat, în urmă cu ceva timp, că discuțiile despre această majorare au început în Comisia de Dialog Social de la Ministerul Muncii.
„Propunerea Partidului Social Democrat pentru măsurile din această iarnă, pe lângă creşterea pensiilor, este de 3.000 de lei şi cu cei 200 de lei scăzuţi din taxare, adică sub 2.800 taxaţi şi 200, nu. Este clar un impact pozitiv, şi asupra angajaţilor şi chiar asupra angajatorilor, pentru că(...) se plâng de lipsa forţei de muncă. Nu putem să... nu putem, efectiv nu se poate, nu se poate trăi cu salariu minim în România”, a spus Marius Budăi.
Cu toate acestea, multe persoane afirmă că măririle salariale nu sunt suficiente, în condițiile în care, până la finele anului curent, se tot anunță noi scumpiri.