Vești bune pentru angajații din România! Salariul minim va fi majorat de la 1 ianuarie 2025

Autor: Diana Bostan

Salariul minim brut pe economie va fi majorat la 4.050 de lei.

Sursa: Pexels

Salariul minim brut va crește la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025. Guvernul menține scutirea de taxe pentru 300 de lei.

Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim brut pe economie va fi majorat la 4.050 de lei, conform unei decizii luate în cadrul Comitetului Național Tripartit.

Citește și: Prețul apartamentelor ar urma să scadă și cu 50%: Economist „Piața imobiliară din România este într-o stare de supraîncălzire și se află pe un teren extrem de instabil”

Salariul minim brut pe economie va fi majorat la 4.050 de lei

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri că această măsură, adoptată în urma consultărilor dintre Guvern, sindicate și patronate, va include și menținerea facilității de scutire de taxe pentru 300 de lei din salariul minim, notează observatornews.ro. Decizia vizează sprijinirea lucrătorilor cu venituri mici și medii, în contextul angajamentului României de a alinia salariile minime la nivelul european.

Citește și: Salariații din România ar urma să beneficieze de două zile libere plătite pentru a merge la doctor: Propunerea a trecut de votul Senatului

Potrivit unui comunicat oficial al Guvernului, creșterea salariului minim de la 3.700 la 4.050 de lei este justificată de analize economice care susțin necesitatea ajustării veniturilor minime. Premierul Marcel Ciolacu, alături de ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, au subliniat importanța acestei măsuri pentru a oferi predictibilitate atât angajaților, cât și angajatorilor. Totodată, s-a convenit că reducerea taxelor pe muncă, în special pentru veniturile mici și medii, este esențială pentru a sprijini puterea de cumpărare a cetățenilor.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Pensiile se vor recalcula după adăugarea noilor venituri! Cine va beneficia de această creștere?

„Urmare a analizelor şi dezbaterilor cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor a fost agreată majorarea salariului minim de la 3.700 de lei lunar la 4.050

de lei lunar, precum şi menţinerea facilităţii de scutire de la plata impozitului şi contribuţiilor sociale a sumei de 300 de lei lunar", se arată în decizia Guvernului, citat de sursa menționată anterior.

Guvernul menține scutirea de taxe pentru 300 de lei

În urma dezbaterilor, Guvernul a subliniat că această creștere salarială face parte dintr-o strategie mai amplă de aliniere la salariul minim european. De asemenea, rămâne în vigoare facilitatea de scutire de impozit și contribuții sociale pentru 300 de lei din salariul minim, ceea ce va contribui la

creșterea veniturilor nete ale angajaților.

Citește și: Angajații români care vor primi al 14-lea salariu: Banii vor intra direct pe card înainte de Crăciun

„Apreciez din nou seriozitatea şi responsabilitatea partenerilor sociali, acest dialog fiind calea sigură pentru a asigura un nivel corect al veniturilor pentru salariaţii din România", a mai transmis Marcel Ciolacu, potrivit observatornews.ro.