Vești bune pentru bugetari. Crește valabilitatea voucherelor de vacanță primite anul trecut

Author: Madalina Maftei
Actualizat: 05 dec 2021, 22:18

Vești bune pentru bugetari. Crește valabilitatea voucherelor de vacanță primite anul trecut

Sursa: UMFCD

Reluarea acordării voucherelor de vacanță a fost pusă în dezbatere publică, a anunțat Ministerul Turismului, joi seară. Voucherele ar urma să fie acordate până în 2026.

Acordarea voucherelor de vacanță angajaților din sectorul bugetar au ca scop combaterea efectelor pandemiei în sectorul de turism.

Vești bune pentru bugetari. Crește valabilitatea voucherelor de vacanță primite anul trecut

Proiectul OUG prevede prelungirea valabilității voucherelor emise în 2020 până la finalul anului viitor.

Totodată, acordarea voucherelor de vacanță pentru bugetari în 2022 a fost tema principală de discuție dintre Constantin Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, și reprezentanții mediului asociativ de profil.

”Sistemul românesc de acordare a voucherelor de vacanţă este un exemplu de bună practică şi aş menţiona o parte din beneficiile pe care acest program le are, cum ar fi stimularea circulaţiei turistice interne, sprijinirea comunităţii locale, refacerea forţei de muncă, reducerea practicilor ilegale sau pe cele aflate la limita legii, dar şi crearea unor noi oportunităţi de angajare. Din aceste motive, chiar astăzi am publicat în transparenţă decizională proiectul de act normativ care prevede reluarea acordării acestora în 2022″, a declarat Daniel Cadariu.

După cum se arată în document, acordarea, în perioada 1 iulie 2017- 31 decembrie 2020, a indemnizațiilor de vacanță sub formă de vouchere de vacanță, în valoare de 1.450 de lei:  ”s-a dovedit a fi o măsură cu efecte benefice asupra industriei turismului din România încurajând un număr de circa un milion de salariaţi români din cadrul instituţiilor de stat sau al societăţilor în care statul este acţionar unic sau majoritar, să-şi petreacă concediile în ţară”.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citeste si: Se dau tichete pentru persoanele vaccinate anti-COVID. Când și de unde le pot lua cei care se imunizează

Prelungirea valabilității voucherelor până la sfârșitul anului 2022

În proiectul OUG este prevăzută prelungirea valabilității voucherelor care au fost emise în perioada ianuarie-decembrie 2020 până la data de 31 decembrie 2022, ca urmare a efectelor negative ale pandemiei și a numărului mare de cazuri de Covid, se arată în document.

”Măsura menţinerii acordării voucherelor de vacanţă, în cuantum de 1.450 lei, până la data de 31 decembrie 2026, prin aplicarea în continuare a dispozitiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la acordarea voucherelor personalului plătit din fonduri publice, va sprijini industria ospitalităţii, puternic afectată de efectele pandemiei COVID 19, în sensul recuperării pierderilor suferite ca urmare a suspendării activităţii structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi/sau alimentaţie publică

sau a restrângerii circulaţiei persoanelor în anumite zone cu grad de infectare ridicat”, se mai arată în Expunerea de motive.

În perioada 2022 – 2026, voucherele de vacanţă vor fi emise doar pe suport electronic.

Ce spune ministrul Muncii despre creșterea valabilității voucherelor

”Noi, ministerele iniţiatoare, am propus prelungirea voucherelor de vacanţă care mai sunt şi care din cauza pandemiei nu au putut fi folosite şi acordarea de vouchere de vacanţă pentru anul viitor”, a

explicat ministrul Muncii.

Citeste si: Vești bune pentru angajații din sectorul privat! Vor primi tichete de vacanță în 2022

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.