Vești bune pentru copii! Se prelungește vârsta de acordare a alocației

Author: Ana Dinu
Se prelungeste varsta de alocare a alocatiei

Vești bune pentru beneficiarii de alocație, autoritățile au anunțat prelungirea vârstei de alocare a veniturilor lunare pentru copii. Ce condiții trebuie să respecte minorul pentru a beneficia de alocație și după vârsta de 18 ani?

Autoritățile au produs mai multe schimbări în sfera economică în ultima perioadă, astfel nici alocațiile copiilor nu scapă fără modificări. Urmează ca Parlamentul să adopte două proiecte de lege care vor duce la schimbarea procedurii de acordare a alocației.

Schimbări în procesul de acordare al alocației

Conform proiectului legislativ înaintat de USR-PLUS, nu va mai fi nevoie ca la nașterea copilului părinții să depună două dosare, unul pentru înregistrarea nou născutului, iar celălalt pentru alocație, ci ele se vor comasa și va rămâne unul singur. Pentru că orice copil are dreptul la alocație, este suficient ca acesta să fie înregistrat imediat după naștere și să intre automat în baza de date pentru alocație.

Copiii au dreptul sa primeasca alocatie

Astfel, va fi mult mai ușor pentru părinți atunci când vor depune actele de înregistrare a copilului, automat el va intra și în baza de date pentru acordarea alocației, astfel nu va mai fi nevoie de dosare separate, cum s-a procedat până acum.

”Fiind vorba de un beneficiu constituțional al fiecărui copil, este complet ineficient să lăsăm povara birocratică asupra beneficiarului, persoană fizică, care este în momentul de față obligat să depună două dosare – unul ca urmare a unei obligații legale de declarare a nașterii copilului, și al doilea pentru a beneficia de un drept constituțional”, susțin inițiatorii în expunerea de motive a proiectului.

Totodată, părinții au dreptul să renunțe la alocația copilului încă de la naștere. Acest lucru se poate face prin depunerea unei cereri inclusă tot în dosarul de înregistrare, imediat după naștere.

Parintii pot renunta la alocatie daca doresc

De asemenea, la vârsta de 14 ani, minorul va avea dreptul să decidă singur dacă vrea sa primească alocație, dacă părinții au renunțat la ea încă de la naștere, sau dacă nu vor să fie beneficiari ai sumei lunare pe care o primesc din

partea statului.

Citeste si: E oficial: alocatiile pentru copii se maresc. Cu cat creste suma data lunar

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Se prelungește vârsta de acordare a alocației

Cel de-al doilea proiect de lege prevede prelungirea vârstei de acordare a alocației pentru persoanele cu dezabilități care, din cauza situației în care se află merg mult mai târziu la școală. Potrivit legii actuale, toți copiii beneficiază de alocație chiar dacă au împlinit vârsta de 18 ani, dacă sunt încă în învățământul liceal sau profesional.

Parintii trebuie sa faca un sigur dosar

”Observăm așadar cum absența mențiunii   „învățământ special” creează un vid legislativ, care are efecte nu doar incorecte și imorale, dar profund discriminatorii asupra copiilor cu dizabilități care împlinesc 18 ani cu mult înainte de terminarea liceului, în cazul cărora se reține existența obligației de a merge la școală până în clasa a 12-a, fără a exista în cazul lor și dreptul corelativ la alocație de stat, care să le și ofere acestor elevi posibilitatea de a merge în continuare la școală, până în clasa a 12-a”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Citeste si: Bani pentru dublarea alocatiilor din impozitarea pensiilor speciale. Ciolacu: "Garantez ca PSD nu va ataca aceasta ordonanta"