Vești bune pentru locuitorii din blocuri! Se va investi în pentru mai multe lucrări de renovare

Autor: Lavinia Medrea

Vești bune pentru locuitorii din blocuri! Se va investi în pentru mai multe lucrări de renovare

Sursa: PixaBay

Proiectul de ordonanță al Ministerului Dezvoltării are în vedere noi investiții pentru lucrările de reabilitare a instalațiilor de iluminat din spațiile comune ale blocului, pentru montarea sau înlocuirea sistemelor de ventilație și pentru înlocuirea ascensoarelor sau a instalațiilor electrice și de apă. De asemenea, se vor da bani și pentru lucrările de reabilitare termică.

Toate plățile legate de elaborarea documentelor necesare vor primi finanțare și prin Planul Național de Redresare și Reziliență. 

Se fac investiții pentru mai multe lucrări de renovare! Anunțul momentului pentru românii care locuiesc la bloc

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a postat pe 7 ianuarie, un proiect de ordonanță pentru modificarea și completarea OUG nr. 18/2009 legat de creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe.

„Modificările aduse programului multianual pentru creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe vor conduce la creșterea nivelului de ambiție în ceea ce privește renovarea energetică a acestora, prin obținerea a cel puțin 30% economii de energie primară, prin stabilirea unei liste actualizate a listei de cheltuieli eligibile pentru renovare moderată sau aprofundată și prin creșterea nivelului de ambiție a indicatorilor de performanță pentru

proiectele depuse în cadrul programului”
, se precizează în documentul Ministerului Dezvoltării.

Ce lucrări de renovare se vor face la nivelul blocurilor de locuințe

  • lucrări care au ca scop asigurarea calității aerului interior prin montarea/ repararea/ înlocuirea instalației de ventilare (inclusiv a spațiilor comune), respectiv prevederea de soluții de ventilare mecanică cu recuperare de căldură cu performanță ridicată, centralizată sau cu unități individuale cu comandă locală sau centralizată;

Citeste si: Centralele termice de apartament, interzise în România? Toți românii trebuie să știe asta

  • lucrări de reabilitare/ modernizare a instalațiilor de iluminat în spațiile de utilizare comună ale clădirii;
  • montarea de sisteme de management energetic integrat pentru clădiri;
  • implementarea sistemelor de reglare și automatizare a clădirilor/ sistemelor de management a energiei clădirilor (BEM), inclusiv a sistemelor de răcire, care permit gestionarea eficientă a energiei pentru utilizatorii finali;

Citeste si: Ce se întâmplă cu repartitoarele de căldură. Informații de ultimă oră pentru toți românii care stau la bloc

  • pentru clădirile rezidențiale supuse unei renovări majore, cu mai mult de zece locuri de parcare, instalarea infrastructurii de cablare, respectiv conducte pentru cabluri electrice, pentru fiecare loc de parcare, care să permită instalarea, într-o etapă ulterioară, a punctelor de reîncărcare a vehiculelor electrice.

 

Taguri: