Un grup de cercetători italieni a descoperit un vaccin anti-cancer, capabil să declanșeze răspunsuri ale sistemului imunitar la tumori și care poate crește eficiența medicamentelor utilizate în imunoterapie, informează astăzi ANSA, citat de 123HindiNews.
Cercetătorii italieni au făcut un vaccin anti-cancer cu mare potențial
Vaccinurile împotriva cancerului sunt o formă de imunoterapie care poate ajuta la educarea sistemului imunitar cu privire la modul în care „arată” celulele canceroase, astfel încât acesta să le
Vaccinurile s-au dovedit eficiente în prevenirea bolilor cauzate de virusuri și bacterii. De când a fost dezvoltat primul vaccin, în urmă cu mai bine de 200 de ani, acestea au prevenit unele dintre cele mai mortale boli ale secolului 20 și au contribuit la salvarea a sute de milioane de vieți la nivel mondial.
Descoperirea a fost făcută de cercetători în domeniul mecanismelor de imuno-reglare de la Armenise-Harvard din cadrul Institutului italian de medicină genomică (IIGM).
Potrivit acestora, vaccinul folosește un virus ca un cal troian, antrenând sistemul imunitar să recunoască celulele canceroase.
Echipa de cercetare are sediul la Fundația de Oncologie IRCCS din Piemont, în Candiolo, lângă Torino.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Descoperirea a fost descrisă într-un articol publicat în revista Science Translational Medicine.
Cercetarea a fost realizată în colaborare cu compania italo-elvețiană de biotehnologie Nouscom.
Vaccinul anti-cancer a fost eficient în cazul a 12 persoane
Vaccinul s-a dovedit eficient, în combinație cu un medicament utilizat în imunoterapie, în cazul a 12 pacienți cu un subtip de cancer de colon în fază metastatică.
„Cred că tehnica de realizare a acestor vaccinuri a fost clar dovedită și că datele obținute în primele studii clinice sunt foarte promițătoare”, a declarat Luigia Pace, șefa laboratorului Armenise-Harvard.
„Există acum o posibilitate concretă de a crea noi vaccinuri care vor fi eficiente împotriva multor alte tipuri de cancer”, a adăugat cercetătoarea, citată de ANSA.