Zi liberă plătită din partea statului pentru părinții care își vaccinează copiii anti-Covid-19. În contextul în care campania de vaccinare împotriva coronavirusului pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani începe miercuri, 26 ianuarie, părinții trebuie să știe că pot beneficia de o zi liberă plătită de la serviciu.
Legea prin care părinții primesc o zi liberă plătită dacă își vaccinează copiii împotriva coronavirusului
În România, legea prevede ca părinții sau aparținătorii legali ai minorilor să primească o zi liberă plătită de la serviciu în cazul în care decid să își vaccineze copiii anti-Covid-19. Acest lucru înseamnă că și părinții copiiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani vor beneficia de această zi liberă dacă îi vor vaccina pe cei mici.
Conform legii în vigoare, unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani beneficiază de o zi liberă plătită în ziua vaccinării copilului.
Aceeași măsură se aplică și în cazul reprezentantului legal al persoanei cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani. Ziua liberă nu este inclusă în durata concediului de odihnă, ci se acordă separat.
„Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de următoarele drepturi:
a) câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaților din sistemul public și privat;
b) câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor și studenților;
c) câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate și al soldaților și gradaților profesioniști.
(2) Drepturile persoanelor prevăzute la alin. (1) se acordă pe baza adeverinței de vaccinare eliberate potrivit legii. În situația în care ziua liberă coincide cu ziua vaccinării, persoanele prevăzute la alin. (1) au obligația depunerii adeverinței de vaccinare în prima zi lucrătoare de la vaccinare.
(3) Beneficiază de drepturile prevăzute la alin. (1) și unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum și al persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilități.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Drepturile persoanelor prevăzute la alin. (3) se acordă pe baza adeverinței de vaccinare și a declarației pe propria răspundere a celuilalt părinte sau a reprezentantului legal, potrivit căreia acesta nu a solicitat și nu va solicita zile libere pentru însoțirea la efectuarea vaccinului a copilului cu vârsta sub 18 ani, respectiv a persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani. În cazul familiilor monoparentale, în declarația pe propria răspundere se va menționa faptul că părintele se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
(5) Dispozițiile prezentului articol nu se aplică în situația în care persoanele prevăzute la alin. (1) lit. a) sau c) sunt vaccinate la locul de muncă prin grija angajatorului.
(6) Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajații au obligația de a informa angajatorul cu privire la opțiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurării în condiții optime a funcționării activității acestuia.”, arată legea privind acordarea zilelor libere în urma vaccinării anti-Covid-19, conform legislatie.just.ro.
Campania de vaccinare a copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani. Când începe în România și cum se va desfășura?
România începe campania de vaccinare a copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani miercuri, 26 ianuarie 2022. Vaccinarea anti-Covid-19 pentru copiii aflați în această categorie de vârstă a fost recomandată de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Copiii cu vârsta înre 5 și 11 ani vor primi vaccinul Comirnaty, produs de compania farmaceutică Pfizer/ BioNTech, vaccin care este deja administrat la copiii cu vârsta peste 12 ani.
Vaccinarea copiilor din categoria de vârstă 5-11 se va face prin injectarea serului intramuscular, în două doze, la un interval de 21 de zile. Doza de vaccin este mult mai mică decât cea folosită pentru copiii peste 12 ani, astfel că autoritățile au subliniat că este un risc scăzut ca cei mici să dezvolte reacții adverse.
Părinții care vor să își vaccineze copiii îi pot programa pe platforma de vaccinare, însă acest lucru nu este obligatoriu, vaccinul putând fi administrat și în lipsa unei programări.