Ministrul Familiei, Gabriela Firea a anunțat că autoritățile vor începe să elibereze certificate de handicap în cazul copiilor cu dizabilități, certificate care vor fi valabile până la vârsta de 18 ani.
Astfel, se va renunța la procedura prin care părinții acestor copii erau nevoiți ca la fiecare doi ani să obțină un alt certificat de handicap.
Citeste si: Este oficial: Alocațiile pentru copii, majorate la 950 de lei. Măsura a fost publicată în Monitorul Oficial
Certificate de handicap valabile până la 18 ani
Părinții copiilor cu afecțiuni permanente, precum boli degenerative, membre amputate sau autism, nu mai sunt nevoiți de-acum să mai meargă în fața Comisiei pentru protecția copilului, în scopul emiterii unui nou certificat de încadrare în grad de handicap grav.
Decizia comisiei de a emite un certificat de încadrare în grad de handicap grav valabil până în momentul în care copilul împlinește vârsta de 18 ani a fost aprobată, potrivit ordinului menționat de Ministrul Tineretului, Gabriela Firea.
„Părinții copiilor care au probleme majore de sănătate scapă de drumurile repetate – și, de cele mai multe ori, dificile și obositoare- în fața comisiilor care stabilesc încadrarea în grad de handicap grav, pentru că, pentru multe dintre aceste afecțiuni, valabilitatea certificatelor de handicap se prelungește până la 18 ani.”
„Suntem alături atât de toți copiii încercați de viață cât și de părinții lor și sperăm ca, odată cu apariția cadrului legal pentru aplicarea acestor prevederi, să reușim să eliminăm măcar această grijă a lor și stresul mersului la aceste evaluări, care, în astfel de cazuri, erau complet inutile”, a declarat Gabriela Firea referitor la motivele care au dus la luarea deciziei de a emite certificate de handicap pentru copii cu dizabilități valabile până la vârsta de 18 ani.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Condiții obținere certificat handicap valabil până la 18 ani
Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a explicat și în ce condiții părinții copiilor cu dizabilități pot obține un certifcat de handicap valabil până la vârsta de 18 ani a copilului bolnav.
„ Concret, în cazul în care unui copil cu dizabilități îi sunt eliberate succesiv două certificate de încadrare în grad de handicap grav, fiecare dintre ele având termenul maxim de valabilitate permis de lege, adică doi ani, autoritățile îi vor elibera acestuia un certificat valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani. Până acum, demersul de obținere a acestor certificate trebuia reluat de părinți din doi în doi ani, ceea ce știm că le crea reale probleme acestora.
De acum încolo, părinții copiilor cu afecțiuni grave- precum boli ale structurilor și funcțiilor senzoriale, tulburări cronice de metabolism și nutriție, amputații congenitale sau dobândite ale membrelor, boli ale structurii pielii, afecțiuni onologice în perioada de urmărire posterapeutică- nu mai sunt nevoiți să mai meargă în fața comisiei pentru protecția copilului, pentru a obține un nou certificat de încadrare în grad de handicap grav”, anunță ministrul Familiei.
Până acum, Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap stabilea că termenul de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap pentru copii se stabilește ținând cont de situația concretă a copilului din punct de vedere al deficiențelor/afectărilor, limitărilor de activitate și restricțiilor de participare și este de minimum 6 luni și maximum 2 ani.
Astfel, părinții copiilor cu afecțiuni permanente, precum boli degenerative, membre amputate sau autism, nu mai sunt nevoiți de-acum să mai meargă în fața Comisiei pentru protecția copilului, în scopul emiterii unui nou certificat de încadrare în grad de handicap grav.
Decizia comisiei de a emite un certificat de încadrare în grad de handicap grav valabil până în momentul în care copilul împlinește vârsta de 18 ani se bazează acum pe o serie de criterii biopsihosociale ce au fost incluse în ordinul comun la care a făcut referire Ministrul Familiei, Gabriela Firea.
Surse: Facebook Gabriela Firea, avocatnet.ro