Ministrul Muncii a explicat că, în prezent, se fac calcule și analize, iar unele dintre variante ar putea fi obținute cu ajutorul PNRR, negociat de fosta guvernare PNL-USR-UDMR, relatează RomâniaTv. Pensiile românilor ar putea crește din nou în 2022.
Pensiile românilor ar putea înregistra o nou creștere în 2022
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a lăsat de înțeles că majorarea pensiilor efectuată la începutul anului a avut rolul unui ”colac de salvare”, în așa fel încât să fie acoperită scăderea puterii de cumpărare.
Ministrul a fost întrebat dacă este posibil ca pensiile să crească din nou în cursul acestui an, acesta a afirmat că: ”nimic nu este exclus când este vorba de bunăstarea românilor”.
”Ne batem ca în acest an să mai existe o majorare. Când, cum și cu ce procent, vom comunica atunci când se va ajunge la consens în Coaliție.
Majorarea de acum acoperă inflația, dar nu asta este o decizie pe care un guvern să și-o dorească, noi trebuie să căutam soluții să creștem puterea de cumpărare, care și așa este mică, dar gândiți-vă că dacă nu se acordau nici aceste majorări, la început de an, cât de greu era pentru circa 5 milioane de cetățeni,” a afirmat ministrul Muncii, pentru un post de televiziune.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Marius Budăi, despre cea mai mare problemă a bugetului pe anul 2022
Ministrul Muncii a reamintit că una dintre marile probleme ale bugetului pe anul 2022 este legată de condițiile negociate prin PNRR.
”Noi nu ne gândim să schimbăm filozofia PNRR, am vorbit și cu ministrul Agriculturii, eu ca ministru al Muncii și lucrător în sistemul de asistență socială din 1995, nu înțeleg de ce, în condițiile în care media UE a nivelului pensiilor din PIB este de 13%, iar România s-a angajat la 9,4%, introducându-le și pe
Nu dorim să schimbăm PNRR în totalitate, noi dorim să demonstrăm că unele lucruri au fost scrise greșit acolo și Comisia Europeană trebuie să accepte acest lucru, că românii nu trebuie să fie cetățeni săraci,” a mai declarat Marius Budăi.
Anul 2022 a început cu creșterea punctului de pensie cu 10%, la 1.586 de lei.
În același timp, pensia socială minimă garantată devine indemnizație socială pentru pensionari, iar suma va fi de 1.000 de lei de la 1 ianuarie 2022, a crescut cu 200 de lei.De asemenea, se acordă un ajutor financiar pentru pensionarii sistemului public de pensii cu pensii mai mici sau egale cu 1.600 de lei, astfel încât toți cei care se încadrează în această categorie să aibă un venit de 2.200 de lei, în luna ianuarie.