Vești bune pentru pensionarii din România! Pensiile vor crește de două ori în anul 2024. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Author: Diana Bostan
Actualizat: 01 nov 2023, 10:11

Pensiile vor crește de două ori în anul 2024

Sursa: PixaBay

Pensionarii au motive de bucurie în 2024. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat faptul că pensiile vor crește de două ori în anul 2024.

Marcel Ciolacu a anunțat faptul că pensiile vor crește prima dată în luna ianuarie a anului 2024 și a doua oară în luna septembrie a anului următor.

Pensiile vor crește de două ori în anul 2024

Anunțul făcut de Marcel Ciolacu bucură milioane de pensionari. Premierul României susține că pensiile vor crește pe data de 1 ianuarie 2024 cu 13,8%, iar pe data de 1 septembrie 2024 conform noii legi a pensiilor.

Acest lucru ar urma să soluționeze inechitățile.

Citește și: Noile măsuri fiscale vor intra în vigoare de la data de 1 noiembrie 2023. Care este valoarea maximă admisă pentru plata cash

Pensiile vor crește de două ori anul următor! La 1 ianuarie cu 13.8% și la 1 septembrie prin aplicarea noii legi a pensiilor, care va elimina inechitățile.

Pensii egale, pentru muncă și contribuții egale. Acesta este principiul de bază pe care l-am stabilit astăzi în Coaliție pentru noua lege a pensiilor
”, a scris  Marcel Ciolacu  pe Facebook.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Marcel Ciolacu susține că toată lumea va beneficia de mărirea pensiei la data de 1 ianuarie 2024, majorarea ce avea loc conform ratei inflației.

Cea de a doua majorare va avea ca scop soluționarea inechităților din sistemul de pensii.

Punctul de pensie se majorează cu 240 de lei 

Pensiile seniorilor vor fi mărite în raport cu rata inflației, iar de la data de 1 ianuarie 2024 valoarea punctului de pensie va crește cu 240 de lei. În urma calculelor, pensia va crește cu cel puțin 151 de lei în raport cu rata inflației.

Potrivit ultimelor calcule, în primă fază vor fi majorate doar pensiile minime. Pensia minimă în România este în valoare de 1.125 de lei, bani din care trăiesc aproximativ un milion de români.

Citește și: Pensionarii cu pensii mai mari de 2.000 de lei vor plăti impozit. Măsura se aplică de 1 ianuarie 2024

Cât despre noua lege a pensiilor, aceasta va trece prin procesul de aprobare parlamentară și se va aplica începând cu 1 ianuarie 2024.

Potrivit lui Marcel Ciolacu, toate pensiile se vor majora cu 13,8% începând cu data menționată. Pensiile vor fi indexate cu rata inflației, având în vedere că indicele de inflație din anul precedent este de 13,8%. 

Noua lege a pensiilor are ca obiectiv corectarea inechitățile existente în sistemul de pensii. Prin această modificare, guvernul își propune să asigure că pensiile mici beneficiază de majorări semnificative. În trecut, au existat ajutoare one-off care au fost aplicate pentru a sprijini majorările, însă acestea nu vor mai fi acordate în viitor.