Vești bune pentru pensionarii din România. Seniorii vor avea parte de majorări semnificative în fiecare an

Autor: Diana Bostan

Pensionarii vor avea parte de majorări semnificative în fiecare an

Sursa: Pexels.com

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a anunțat faptul că pensionarii vor avea parte de majorări substanțiale în fiecare an. Cum va fi posibil acest lucru?

O noutate importantă în privința majorării pensiilor este legată de corelarea acesteia cu creșterea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale sau cu rata inflației. Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a detaliat principalele modificări aduse de noua lege a pensiilor.

Marius Budăi vine cu vești bune pentru pensionari

Fostul ministru al Muncii a explicat, pentru Antena3CNN, faptul că procentul de majorare a pensiilor va depinde de evoluția ratei inflației și de creșterea salariului mediu brut pe țară, în conformitate cu formula stabilită.

El a subliniat că în prezent nu este posibil să se anticipeze cu precizie inflația, dar se pot face estimări. Budăi a menționat că la sfârșitul anului se cunoaște cu exactitate creșterea reală a salariului brut pe țară și rata inflației, iar aceste informații vor influența aplicarea formulei de ajustare a pensiilor.

Citește și: Ce pensii se dublează din septembrie? Noua formulă de calcul a pensiilor îi avantajează pe mulți români

”Sunt două elemente în această formulă care vin să lege de realitate această creștere. Una este inflația pentru a putea apăra nevoie de cumpărare, și a doua, cu cat economia noastră va crește, cu atât salariul mediu brut va crește și atunci va fi o creștere mai mare ”, a mai spus Marius Budăi, pentru sursa menționată anterior.

Ministerul Muncii a făcut public proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor legii privind sistemul public de pensii.

Conform noilor reglementări, calculul pensiei se va realiza prin înmulțirea valorii punctului de referință cu numărul total de puncte acumulate. Punctul de referință a fost stabilit la 81 lei la intrarea în vigoare a legii, în septembrie 2024, iar o schimbare semnificativă adusă de noua lege este eliminarea indicele de corecție și a stagiului complet de cotizare diferit. Această modificare a fost concepută pentru a corecta inechitățile existente și pentru a fundamenta legea pe principiul contributivității.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce se întâmplă cu românii care vor să lucreze peste stagiul de cotizare de 25 de ani 

Legea privind sistemul public de pensii aduce schimbări semnificative pentru a încuraja prelungirea activității profesionale și a consolida principiul contributivității. O modificare notabilă este acordarea de puncte bonus pentru cei care decid să lucreze peste stagiul de cotizare standard de 25 de ani, stimulând astfel extinderea perioadei de activitate. Persoanele care depășesc acest stadiu primesc bonusuri în puncte, precum 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani, 0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 de ani și un punct pentru fiecare an peste 35 de ani.

Legea permite, de asemenea, persoanelor asigurate în sistemul public de pensii să opteze pentru menținerea în activitate, cu acordul angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Într-un efort de a încuraja contribuția continuă la forța de muncă, această măsură oferă flexibilitate angajaților în gestionarea momentului pensionării. Totodată, stagiul minim de cotizare și stagiul complet de cotizare sunt condiționate de un stagiu de cotizare contributiv, iar stagiul minim se va ajusta în funcție de evoluția speranței de viață din România.

Citește și: Schimbări majore în noua lege a pensiilor. „Depinde de cele trei elemente esenţiale” La ce trebuie să se aștepte pensionarii

Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare și au avut copii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare, în funcție de numărul de copii născuți sau adoptați. Cu toate acestea, legea amână până în 2035 egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați la 65 de ani. În paralel, anumite meserii sunt eliminate de la condițiile speciale de pensionare, propunându-se excluderea din această categorie a jongleorilor, clovnilor, cascadorilor, dansatorilor, călăreților de circ și a dresorilor de animale.