Vești bune pentru profesori! Sorin Cîmpeanu a anunțat salarii mai mari pentru cadrele didactice

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 19 apr 2023, 02:20

Sorin Cîmpeanu a anunțat salarii mai mari pentru cadrele didactice 

Sursa: Facebook: Sorin Mihai Cimpeanu

Sorin Cîmpeanu a dat vestea mult așteptată. Profesorii vor avea salarii mai mari cu 43% începând cu luna septembrie a acestui an. În anul 2022, aproximativ 5.200 de posturi de titularizare au fost scoase la concurs.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat că, începând cu luna septembrie a anului curent, profesorii vor primi salarii cu 43% mai mari. De asemenea, tot anul acesta, numărul posturilor de titularizare scoase la concurs a ajuns la 5.193.

Salarii mai mari pentru profesori prin intermediul Legii Educației

Sorin Cîmpeanu a declarat că profesorii vor beneficia de salarii mai mari prin intermediul noi Legi a Educației.

Mai mult decât atât, ministrul susține că nu doar salariile vor suferi schimbări, ci întregul sistem educațional.

„Imediat după aprobarea Legii Educației, urmează construcția bugetului, în buget o să avem creșterea salarizării din septembrie 2023. Trebuie schimbat radical tot, inclusiv salarizarea. Deci creșterea de 43% e prevăzută în Legea Educației.

Un profesor stagiar în primul an după terminarea facultății, când are suportul unui profesor mentor, când are norma redusă, chiar dacă e norma redusă, va avea salariul egal cu salariul mediu pe economia națională.

Salariul mediul pe economia națională va fi salariul cu care fiecare profesor începe.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citeste si: Noua lege a Educației! Sorin Cîmpeanu anunță noi schimbări la nivel educațional pentru copiii cu nevoi speciale

Acum salariul mediu în învățământ e de 6.500

lei brut, creșterea de 43% înseamnă 9.300 de lei. Toate salariile cresc proporțional că altfel dezechilibrezi salariile, deci toate salariile urmează să crească”, a declarat acesta în cadrul unei emisiuni televizate.

În continuare, Sorin Cîmpeanu a mărturisit că, în anul 2023, vor fi scoase la concurs între 20.000 și 25.000 de posturi, „de cinci ori mai multe” decât în anul curent. Ministrul a explicat că, doar în acest fel, vor putea fi suficienți profesori  și în mediul rural, dar și că vor exista mai multe persoane dornice să le predea elevilor.

România ar urma să aibă mai mulți profesori

„Tocmai ce am încheiat examenul de titularizare, am avut 5.193 de posturi scoase la concurs. Am avut discipline precum Sociologie sau Filozofie în care au fost câte doar trei posturi în toată ţara. Pentru a fi titularizabile, adică pentru a fi ocupate pe perioadă nedeterminată, adică pentru a oferi şansa acelui profesor de a contracta, spre exemplu, un credit la bancă.

La Geografie, doar nouă posturi în toată ţara au fost, dintre care niciunul în mediul rural.

Citeste si: Elevii vor primi burse de mii de lei. Sorin Cîmpeanu vine cu noi schimbări în rândul sistemului preuniversitar

Anul viitor, în loc să avem 5.000 de posturi titularizabile, estimez că vom avea peste 20.000 – 25.000, deci de cinci ori mai multe, pentru că vom scoate la concurs şi acele posturi care nu au o normă întreaga, au cel puţin o jumătate de normă, pentru a atrage în sistem profesori, pentru

ca şi în mediul rural să avem şansa de a avea profesori”, a mai spus Sorin Cîmpeanu, potrivit romaniatv.net.