Vești bune pentru români! Crește valoarea pentru tichetele de masă. Cât valorează un bon în 2021

Author: Denisa Avram
Actualizat: 23 iul 2022, 11:25
A crescut valoarea tichetelor de masa

Reprezentanții ministerului Muncii au publicat proiectul de Ordin pentru stabilirea valorii unui tichet de masă în semestrul I al anului 2021

Angajații români au motiv de bucurie. Începând din 1 aprilie, a intrat în vigoare modificarea la Legea nr. 24/2020, care prevede mărirea valorii maxime pentru tichetele de masă la 20 lei, pentru fiecare zi lucrată. Noua măsură a stabilit valoarea nominală indexată a unui tichet de masă pentru semestrul I al anului 2021. 

Tichete de masă 2021: Cât valorează după noua lege

Valoarea tichetelor de masă va creşte semnificativ, o măsură bine venită luând ăn considerare perioada dificilă traversată de mulți angajați în contextul pandemie COVID. Cardurile şi tichetele de masă reprezintă cel mai utilizat beneficiu extrasalarial din România. Mai mult de 2,5 milioane de românu beneficiază, în fiecare lună, tichete sau carduri de masă.

Tichetele de masă sunt scutite de taxe şi impozite salariale şi patronale în funcție de un plafon stabilit periodic prin Ordin al Ministrului Muncii, corelat cu indicele preţurilor de consum pentru produse alimentare.

Valoarea tichetelor de masă a ajuns la valoarea de 15,18 lei în 2018.

Autoritățile au recomandat, de asemenea, următoarele măsuri de protecție:

1.    Plăţi contactless sau prin Apple Pay pentru Edenred Ticket Restaurant®, pentru contact minim cu factori şi medii de risc;
2.    Limitarea gestionării tichetelor pe suport hârtie şi a interacţiunii fizice cu alte persoane;
3.    Alegerea cardurilor în detrimentul hârtiei pentru evitarea întârzierilor sau blocajelor generate de serviciile de curierat necesare livrării tichetelor pe suport hârtie;
4.    Angajaţii care lucrează în regim de muncă la domiciliu nu mai sunt nevoiţi să iasă din casă pentru a primi tichetele.

Textul Ordinului pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul I al anului 2021 prevede:

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie

– Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările și completările ulterioare;
– Art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018;
– Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 59/2005 privind unele măsuri de natură fiscală și financiară pentru punerea în aplicare a Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei naționale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2006, cu completările ulterioare; în temeiul art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Finanțelor Publice, cu modificările și completările ulterioare; în temeiul art. 15 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 81/2020 privind organizarea și funcționarea Ministerului Muncii şi Protecției Sociale cu modificările și completările ulterioare, ministrul finanțelor și ministrul muncii și protecției sociale emit următorul ordin:

Art. 1. – Pentru semestrul I al anului 2021, începând cu luna aprilie 2021, valoarea nominală a unui tichet de masă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a dispozitiilor Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările și completările ulterioare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, nu poate depăşi cuantumul de 20,01 lei.

Citeste si: Se dau 720 de lei de persoana! Mii de romani vor primi acesti bani in decembrie

Art. 2. – Valoarea nominala stabilită la art 1. se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2021 respectiv, august 2021 și septembrie 2021.

Art. 3. – Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Citeste si: Tichete de masa. Cu cat creste valoarea bonurilor de masa si ce se intampla cu tichetul de cresa