Vești bune pentru români! De la 1 iulie vor fi decontate noi analize medicale. Care sunt acestea

Author: Diana Tilă
Actualizat: 07 mar 2024, 03:55

Vești bune pentru români! De la 1 iulie vor fi decontate noi analize medicale. Care sunt acestea

Sursa: pexels

De la 1 iulie, Casa Națională de Asigurări de Sănătate va deconta o serie de proceduri medicale. Iată care sunt acestea!

Premierul Nicolae Ciucă a transmis că românii vor beneficia de un nou pachet de servicii de sănătate. Guvernul a aprobat noul contract-cadru din Sănătate care stabilește că românii vor beneficia anual de consultațiile de prevenție la medicul de familie.

De la 1 iulie, Casa Națională de Asigurări de Sănătate va deconta o serie de proceduri medicale.
[Sursa: pexels]

Citește și: O anumită categorie de români urmează să primească 2.690 de lei pe lângă pensie. Decizia va intra în vigoare în toată țara

Vești bune pentru români! De la 1 iulie vor fi decontate noi analize medicale. Care sunt acestea

Șefa Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a mărturisit că va fi o nouă reformă a sistemului, deoarece se va pune mai mult accent pe depistarea precoce a bolilor și mărește numărul de consultații preventive care pot fi decontate.

"Aceste reglementări nu reprezintă o simplă actualizare a actelor normative din domeniul asigurărilor sociale de sănătate, ci o adevărată reformă de reorientare a sistemului și de utilizare eficientă a Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. (…) Măsurile adoptate prin acest act normativ vor contribui esențial la îmbunătățirea stării de sănătate a populației prin inversarea «piramidei» serviciilor medicale de la tratarea cazurilor grave descoperite târziu, la depistarea precoce și tratarea bolilor în faze incipiente", a declarat Adela Cojan, președinta CNAS, potrivit Adevărul.

Conform CNSAS, noul contract-cadru prevede ca românii cu vârste între 40 și 60 de ani să beneficieze de riscograme pentru depistarea precoce a posibilității dezvoltării de boli cardiovasculare, cerebro-vasculare, oncologice, a diabetului, a bolii cronice de rinichi, precum și pentru evaluarea sănătății mintale și reproductive.

Citește și: Ajutoare de 1,8 milioane lei pentru români! Cine sunt beneficiarii și ce condiții trebuie să îndeplinească

Persoanele care au vârsta peste 60 de ani vor putea face evaluarea comportamentelor cu impact global asupra sănătății, a riscului fatal cardiovascular, oncologic, al osteoporozei, de incontinență urinară, evaluarea sănătății mintale, a riscului de demență și depresie.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

”Adulții cu vârste între 18 și 39 de ani vor beneficia anual de consultațiile de prevenție, iar medicii de familie vor recomanda o paletă mai largă de investigații paraclinice de care pot beneficia gratuit asigurații. „Mecanismul de finanțare în asistența medicală primară a fost modificat, astfel încât prin schimbarea ponderii plații per capital și pe servicii, de la 50%-50% la 35%-65%, s-a creat posibilitatea introducerii de noi servicii de prevenție de care vor beneficia mai mulți asigurați, din grupe de vârstă mai numeroase decât în prezent.

În asistența medicală paraclinică din ambulatoriu se extinde semnificativ pachetul de analize și investigații și se introduce posibilitatea furnizorilor de a încheia contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru punctele de recoltare mobile. Se reglementează posibilitatea decontării peste valoarea contractată de laboratoare cu casele de asigurări de sănătate atât a analizelor recomandate de medicii de familie, ca urmare a consultațiilor preventive acordate persoanelor asigurate cu vârste de peste 40 de ani, cât și a celor pentru monitorizarea evoluției sarcinii“, a mai transmis CNAS.

De asemena, reprezentanții CNSAS au transmis că vor fi introduse noi dispozitive medicale destinate recuperării unor deficiențe organice sau funcționale în ambulatoriu, precum: manșoanele compresive pentru asiguratele care au suferit intervenții chirurgicale oncologice, fotoliul rulant activ, dispozitivul de asistare a tusei sau orteza craniană.

În plus, spitalele vor avea obligația să asigure un program în spitalizare de zi de minimum 5 zile pe săptămână și de 7 ore pe zi acoperit de prezența a cel puțin unui medic de specialitate.

„Contravaloarea serviciilor de cazare solicitate persoanelor asigurate de unitățile sanitare cu paturi nu va putea depăși 300 de lei pe zi “, subliniază CNAS.