Klaus Iohannis a promulgat legea prin care aproape 300.000 de salariați din domeniul agriculturii și industriei alimentare nu vor mai fi nevoiți să plătească impozit pe venit în România. De asemenea, nu vor mai plăti nici contribuția la sănătate, dar vor rămâne, în continuare, asigurați. De asemenea, nici la Pilonul II de pensii nu mai trebuie să contribuie, dar aceasta va fi o alegere personală.
Ce categorie de salariați nu va mai fi nevoită să plătească taxe și impozite la stat
Legea promulgată de Klaus Iohannis îi implică pe angajații cu venituri între 3.000- 30.000 de lei. Se aseamănă cu efortul legislativ aplicat în construcții, excepția fiind dată de referința la contribuțiile opționale pentru Pilonul II, potrivit playtech.ro.
Citeste si: Vești proaste pentru pensionari! Vârsta de pensionare se majorează. Cine iese mai târziu la pensie
După publicarea în Monitorul Oficial, noua lege ar trebui să se simtă începând cu luna iunie a anului acestuia. Pe scurt, în cazul unui salariu brut de 3.000 de lei, un angajat primește 2.362 de lei în mână. Cineva care este șef la o fabrică din sectorul alimentar, în funcție de localitatea în care își desfășoară activitatea, poate ajunge și la un salariu brut de maxim 30.000
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Așadar, aceste măsuri trebuie să rezolve volumul mic de forță de muncă din industria alimentară și să aducă un număr mare de experți din diverse domenii în acest spațiu. De exemplu, și un contabil foarte priceput va ajunge să aleagă un post în industria alimentară, unde va avea un venit net semnificativ mai mare, chiar dacă salariul brut rămâne neschimbat.
„Subiectul ăsta ar trebui discutat într-un cadru mult mai extins, apropo de ce vrem să facem cu zona taxării muncii pentru că am creat nenumărate excepții. Rămân din ce în ce mai puțini angajați în sistemul de bază al taxării”, a explicat Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali, în cadrul unei conferințe de presă.