Ei sunt românii care vor ieși mai devreme la pensie, potrivit plenului Camerei Deputaților care a adoptat proiectul de lege, din 8 septembrie 2020, care prevede extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei de pensionare.
Ei sunt românii care ies cu doi ani mai devreme la pensie
Camera Deputaților a stabilit din ce categorie fac parte românii care vor ieși la pensie anticipat. Este vorba despre persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zone afectate de poluarea remanentă, precum și cei care au locuit pe o
Legea a fost adoptată pe 8 septembrie 2020, și prevede extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei de pensionare, fără penalizare.
Acest proiect de lege vizează pensia anticipată care are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 236/2010.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Citeste si: Vestea momentului pentru români! Se fac noi angajări pentru recalcularea pensiilor
Românii din zonele afectate de poluare ies mai devreme la pensie
Potrivit proiectului de lege adoptat de Camera Deputaților, persoanele vizate care vor ieși la pensie cu doi ani mai devreme sunt din zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extrației, preparării și arderii cărbunelui, precum și a emisiilor de amoniac și a altor derivate.
Lista vizează și poluarea cauzată de extracția și prelucrarea minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, cupru, pumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, flour, etc.
Localitățile vizate sunt: Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliuc, Uricani, Vulcan,Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, Zlatna, precum şi localităţile din judeţul Hunedoara Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Drobeta-Turnu-Severin, Râmnicu Vâlcea și Slatina.
De asemenea, proiectul de lege îi vizează și pe cei care au locuit pe o rază de opt kilometri în jurul acestor localități.