Cuplurile și femeile singure care se confruntă cu infertilitatea pot beneficia de un ajutor de 15.000 de lei pentru procedura de fertilizare in vitro (FIV). În anul 2025, acest sprijin financiar va fi oferit pentru un număr maxim de 10.000 de beneficiari.
Citește și: Fertilitatea scade odată cu înaintarea în vârstă – Care sunt riscurile la femei și la bărbați?
Continuarea programului de sprijin pentru FIV
În anul 2025, acest sprijin financiar va fi oferit pentru un număr maxim de 10.000 de beneficiari. Conform informațiilor transmise de Ministerul Familiei, cuplurile și femeile singure care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pot primi această sumă pentru a acoperi costurile procedurilor FIV. Mai mult, fiecare solicitant poate accesa până la trei astfel de ajutoare într-un an, în baza unei recomandări medicale.
Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a anunțat că până în prezent au fost depuse 5.041
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
„Programul de fertilizare in vitro a demarat cu întârziere, dar a demarat. Au fost mici neînţelegeri cu Ministerul Finanţelor. Până în momentul de faţă, avem 5.041 dosare depuse, 250 de contracte care sunt deja pe circuitul de semnare şi media contractelor analizate, zilnic, este undeva la 150. Avem 10.000 de proceduri finanţate”, a declarat Natalia Intotero, conform Capital.
Ce condiții trebuie să îndeplinească beneficiarii
Pentru a primi acest sprijin financiar, persoanele interesate trebuie să respecte un termen de 5 zile pentru semnarea contractului, după acceptarea dosarului. De asemenea, solicitantii care au dosarele incomplete sunt îndemnați să retrimită documentele necesare pentru a putea beneficia de program.
Această inițiativă guvernamentală a fost implementată ca răspuns la scăderea alarmantă a natalității din România și la dificultățile financiare cu care se confruntă multe familii în procesul de concepere a unui copil.
Documentele necesare pentru înscriere
Pentru a aplica la programul de fertilizare in vitro (FIV), solicitanții trebuie să depună următoarele documente:
-
Cerere semnată;
-
Declarație pe propria răspundere, prin care solicitantul confirmă că nu a beneficiat anterior de program;
-
Document medical care atestă diagnosticul de infertilitate;
-
Adeverință de asigurat, care să confirme că solicitantul este înregistrat în sistemul național de sănătate.
Documentele trebuie depuse exclusiv online, prin platforma AP Comunitate.