Vești bune pentru români. Statul oferă cel puțin 1.000 de lei. Cine sunt beneficiarii: „Virăm banii în cont în luna octombrie”

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 03 aug 2024, 15:52

Fermierii loviți de calamitățile provocate de secetă vor primi sprijin financiar din partea statului. Iată cât vor primi românii afectați!

Într-o conferință de presă organizată la Slatina, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a oferit detalii esențiale despre sumele de bani ce urmează a fi alocate pentru a compensa pierderile suferite. Fermierii ar urma să primească despăgubiri în valoare de cel puțin 1.000 de lei.

Citește și: Meteorologii anunță secetă extremă în România: Românii își fac rezerve de apă

Despăgubiri pentru fermieri începând cu luna octombrie

Ministrul Florin Barbu a anunțat că fermierii afectați de seceta severă din acest an vor primi despăgubiri în luna octombrie, oferindu-le astfel resursele necesare pentru a începe campania agricolă de toamnă.

Citește și: Cine sunt românii care pot beneficia de până la 500.000 euro de la stat. Cererile se pot depune până la 12 decembrie

Potrivit declarațiilor oficiale, aproximativ două milioane de hectare de culturi agricole au fost afectate de secetă. Suma minimă de despăgubire stabilită este de 200 de euro pe hectar, echivalentul a cel puțin 1.000 de lei.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”

„Din evaluările Ministerului Agriculturii, aproximativ două milioane de hectare de culturi de primăvară au fost afectate. Am discutat cu domnul prim-ministru și am stabilit public că plata despăgubirilor va fi de minim 200 de euro pe hectar. Comisiile și instituțiile publice subordonate Ministerului Agriculturii sunt obligate să finalizeze procesele-verbale de constatare a calamităților până pe 15 septembrie, astfel încât fermierii să primească banii în luna octombrie. Lucrul acesta mi l-am asumat în calitate de ministru, până pe 15 septembrie vor fi finalizate, urmând să virăm banii în cont fermierilor în luna octombrie  ” a explicat Florin

Barbu, citat de Capital.

Florin Barbu a explicat că România are suficiente cereale

În contextul secetei severe, ministrul a fost întrebat dacă România va putea asigura necesarul de cereale pentru consum intern și export. Florin Barbu a oferit asigurări că România dispune de cerealele necesare, grație sistemelor de irigații care acoperă 1,6 milioane de hectare.

„În prezent, irigăm 1,6 milioane de hectare.

România are suficiente cereale atât pentru consumul propriu, inclusiv pentru sectorul zootehnic, cât și pentru export,” a precizat ministrul, potrivit sursei menționate anterior.

Citește și: Despăgubiri de 1500 de lei/hectar pentru fermierii afectați de secetă

Referitor la controversa legată de sistemele antigrindină, Florin Barbu a declarat că există un studiu în curs de desfășurare pentru a evalua impactul acestora.

Deși au existat voci care susțin că sistemele antigrindină ar fi influențat negativ precipitațiile în județul Prahova, ministrul a subliniat importanța acestor sisteme și a anunțat continuarea investițiilor în acest domeniu.

„Studiul asupra sistemelor antigrindină este în curs și, marți, la ora 15:00, vom discuta acest aspect în cadrul unei întâlniri la Ministerul Apărării și Ministerul Economiei. Sistemul antigrindină va continua să funcționeze și să se dezvolte, fiind un instrument foarte eficient,” a concluzionat Florin Barbu.

Aceste măsuri vin ca o gură de aer pentru fermierii afectați, oferindu-le sprijinul necesar pentru a depăși dificultățile provocate de seceta prelungită și asigurând, în același timp, stabilitatea alimentară a țării.

 


În cadrul ediției de luni, 9 septembrie, a emisiunii „Follow us!”, printre invitați s-a numărat Adrian Cuculis, care a vorbit despre evoluția cazului „2 Mai”, în care Vlad Pascu a ucis doi tineri și a rănit alți trei.