Vești bune pentru români! Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită: „Asigurăm sprijin familiilor vulnerabile și ne menținem angajamentele luate”

Author: Laura Macovei
Actualizat: 02 nov 2023, 13:15

Vești bune pentru români! Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită: „Asigurăm sprijin familiilor vulnerabile și ne menținem angajamentele luate”

Sursa: PixaBay

Anunțul vine din partea ministrului Fondurilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, care a transmis că s-a prelungit valabilitatea cardurilor de energie.

Așadar, aproximativ 2 milioane de români vor putea folosi voucherele pentru energie până la data de 31 martie 2024.

În urma discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene, Guvernul a obținut acordul pentru prelungirea valabilității cardurilor de energie până la data de 31 martie, anul viitor. 

Inițial, aceste carduri puteau fi folosite de către beneficiari până la data de 31 decembrie 2023, acestea nemaiputând fi utilizate în afara termenului de valabilitate.

Ce a transmis Adrian Câciu referitor la cardurile de energie

Ministrul Fondurilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a transmis un mesaj, joi, pe o rețea socială în care a anunțat că s-a prelungit valabilitatea voucherelor  până pe 31 martie 2024.

„Valabilitatea cardurilor de energie se va prelungi până la data de 31 martie 2024 astfel încât gospodăriile vulnerabile să aibă resursele necesare pentru a trece cu bine și peste iarna care începe.

În urma discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene am obținut acordul prelungirii valabilității cardurilor de energie de la 31 decembrie 2023 la 31 martie 2024. În acest sens, în aceste zile, inițiem demersurile de modificare a legislației naționale pentru ca acest acord să fie rapid implementat. Compensarea prețurilor la energie este o măsură importantă prin care asigurăm sprijin familiilor vulnerabile și ne menținem angajamentele luate, așa cum e normal​",
 a scris ministrul Fondurilor și Proiectelor Europene pe pagina de Facebook.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citește și: Vești bune pentru români! Ce trebuie să faci pentru a primi 400 de lei de la stat în luna octombrie

Cum vor putea fi folosite cardurile pentru energie

Pentru că vine sezonul rece, anumiți români aflați în situații vulnerabile nu își permit să achite facturile la energie.

Așadar, statul român vine în ajutorul acestora cu vouchere pentru energie  în valoare de 700 de lei, bani primiți ca a doua tranșă în septembrie 2023. 

Voucherele au în total valoarea de 1.400 de lei și se acordă persoanelor vulnerabile pentru compensarea preţurilor la energie. 

Citește și: Ce ajutoare sociale se vor da în 2024: Tot ce trebuie să știi despre venitul minim de incluziune și alocația pentru susținerea familiei

Aproximativ 1,5 milioane de familii au profitat de aceste carduri pentru achitarea facturilor la energie, a căror valoare s-a ridicat la suma de 352 milioane lei, spun autoritățile.