Vesti bune pentru Sanatate! Ce se intampla cu pacientii si cu salariile medicilor

Editor: Alexandra Dragos
Actualizat: 28 feb 2017, 03:08

Din ce in ce mai multi medici din Romania aleg sa se angajeze in strainatate din motive care tin de nivelul de salarizare, de beneficiile si de dotarile spitalelor din Occident.

Peste 20.000 de medici au plecat din Romania incepand cu anul 2008. Principalele nemultumiri nivelul salarial din tara noastra si conditiile precare din unitatile sanitare de stat. Destinatiile favorite pentru un medic sau asistent medical roman sunt Franta, Anglia si Germania, conform datelor Colegiului Medicilor din Romania.

Un semn bun pentru medici, dar insuficient

Guvernul a decis, prin Ordonanta de Urgenta, la 26 august, majorarea cu 25% a salariilor angajatilor din sistemul public medical.

„Masura a fost luata de Guvern in scopul cresterii motivarii personalului din sistemul public sanitar si, implicit, a stoparii migratiei cadrelor medicale catre locuri de munca din strainatate”, a precizat Guvernul intr-un comunicat.

De la 1 decembrie, salariile mai multor categorii de bugetari au crescut cu 10%, potrivit unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. In forma sa initiala, proiectul de lege prevedea doar majorarea salariilor din sistemul sanitar si de asistenta sociala cu 25%, insa comisiile de specialitate din parlament au decis o majorare cu 10% si pentru ceilalti bugetari.

Majorarile salariale decise in cazul medicilor si al lucratorilor in domeniul asistentei sociale au dus la apropierea salariilor celor doua categorii de bugetari de media salariilor pe economie. Acestea au fost, in octombrie, de 2.595 de lei brut (+2,1% faţă de septembrie) şi 1.871 de lei net (+2.1% faţă de septembrie). Fata de o crestere de 2,1% a salariului net în octombrie faţă de septembrie, salariile in sanatate si asistenta sociala au crescut cu 16,7% ca urmare a majorarilor salariale de 25%.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Salariile medii nete în sanatate au fost in octombrie de 1.860 de lei (+16,7% fata de septembrie). Cu toate acestea, salariile din Sanatate nu au reusit sa depaseasca salariul mediu net pe economie, ajuns la 1.871

de lei.

Medicii tind sa ramana in tara

In prezent, sistemul medical romanesc este rudimentar, insa pare sa ofere o serie de oportunitati care sunt mai putin vizibile la prima vedere. Specialistii din domeniul medical par din ce in ce mai putin atrasi de mirajul locurilor de munca in strainatate, deoarece in Romania se dezvolta din ce in ce mai multe clinici private cu dotari similare celor din Occident, precum cmmb.ro, care atrag specialisti de top si le ofera pacientilor servicii de cea mai buna calitate.

Foto: Creative Commons

 


În a doua parte a ediției de astăzi din „Casa iubirii”, Patrick a chemat-o în camera roșie pe Bianca Giurcă, însă cei doi nu au vorbit despre ei, ci mai mult despre tensiunile cu care s-a confruntat concurenta.