Astăzi, 19 septembrie, s-a decis prelungirea perioadei de compensare a prețului carburanților cu încă trei luni. Suma rămâne aceeași: 50 de bani per litru de combustibill.
Șoferii vor avea parte, în continuare, de compensare
Coaliția de Guvernare a decis ca ajutorul pentru șoferi să fie acordat încă trei luni, iar măsura se va aplica atât pentru benzină, cât și pentru motorină. Acest lucru înseamnă că, până la finele anului, șoferii nu vor plăti prețul întreg la pompă.
Conform g4media.ro, PNL ar fi vrut ca această compensare să fie oferită doar pentru șoferii care alimentau cu motorină, deoarece, în ultima lună, prețul benzinei a scăzut considerabil.
Până în momentul de față, impactul bugetar al compensării a fost de aproximativ 175 de milioane de lei în fiecare lună.
În luna iulie, Coaliția de Guvernare a anunțat că, la finalul lunii septembrie, atunci când măsura expiră, va decide dacă va mai fi sau nu nevoie de o prelungire a perioadei.
Jumătate din suma de 50 de bani este decontată de la bugetului Statului, în timp ce cealaltă jumătate este suportată de către companii.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Kelemen Hunor susținea prelungirea perioadei până la primăvară
Viceprimarul Kelemen Hunor a declarat că vrea ca perioada de prelungire a compensării să fie până la primăvară, deoarece „se pot găsi resursele bugetare” necesare.
„Din punctul meu de vedere, se poate merge până în primăvară, dacă există și resurse bugetare. Eu cred că se pot găsi resurse bugetare, pentru că nu e o sumă atât de mare. Nu am discutat încă în coaliție.
Urmează, poate mâine sau săptămâna viitoare, să luăm în discuție aceste aspecte, pentru că mai sunt două săptămâni până când expiră termenul, dar eu cred că o prelungire până în primăvară se poate susține”, a spus acesta, înainte ca ședința să aibă loc, la Digi 24.
În luna martie a acestui an, s-a vehiculat că, peste noapte, prețurile la carburant vor ajunge chiar și la 10 lei pe litru, lucru ce i-a făcut pe șoferi să formeze cozi kilometrice, doar pentru a face
La acea vreme, Virgil Popescu, ministrul Energiei, i-a asigurat pe români că nu au de ce să își facă griji, deoarece nu se poate ca prețurile să crească atât de mult peste noapte.
Citeste si: Românii pot primi ajutor de încălzire pentru anul 2022-2023. Care sunt documentele necesare
„Nu există niciun motiv să avem cozile acestea. S-a creat o panică pe fondul unor prețuri care au apărut la niște benzinării de lângă granița româno-ungară. Acolo am văzut în poze un preț de 11 lei complet nejustificat.
Românii trebuie să știe că în Ungaria guvernul a pus un plafon pe prețul benzinei și motorinei. Practic există o penurie de carburanți în țara vecină. Benzinăriile din țara vecină sunt deschise cu program, nu sunt deschise non-stop. Acest lucru probabil a început să influențeze prețurile la frontieră în benzinării independente”, spunea Virgil Popescu în această primăvară la Digi 24.