Vești bune pentru toți pensionarii! Ministrul Muncii face cel mai important anunț: „Estimăm că în luna mai-iunie 2024”

Autor: Laura Macovei

Vești bune pentru toți pensionarii! Ce se întâmplă după recalculare: „Până la sfârșitul lunii august”

Sursa: arhivă

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus clarificări importante privind viitorul vârstnicilor în acest an. Într-un comunicat oficial, oficialul a dezvăluit că pensiile au fost majorate cu inflația încă din luna ianuarie, iar deciziile finale privind recalcularea acestora vor fi în mâinile românilor până la sfârșitul lunii august.

Anul 2024 este unul important în domeniul social, marcând implementarea Legii Pensiilor. Potrivit declarațiilor Ministrului Muncii, procesul de reevaluare a dosarelor se apropie de final, iar fiecare cetățean va beneficia de o mărire a pensiei, conform noilor prevederi legislative.

Ce se întâmplă cu pensiile, după recalculare

Simona Bucura Oprescu a subliniat că, în luna mai, românii vor începe să primească deciziile privind pensiile recalculate, iar acest proces se va încheia până la finele lunii august.

Această veste aduce o așteptare finală pentru mulți vârstnici care au urmărit cu atenție schimbările legislative în domeniul pensiilor.

Ministrul Muncii a asigurat că toți reprezentanții caselor de pensii vor fi instruiți corespunzător pentru a se asigura că implementarea noilor măsuri se desfășoară conform promisiunilor făcute. Această mișcare are scopul de a garanta că beneficiile aduse de Legea Pensiilor vor ajunge la toți cei care au dreptul la o pensie mai justă și echitabilă.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

„Vom avea un moment important al aplicării Legii Pensiilor, septembrie 2024, cu toate că avem, uitați, peste o lună de când a fost publicată noua lege, încă sunt întrebată de unii români dacă și pensia dânșilor va fi recalculată. Da, dragii noștri, fiecare pensie va fi recalculată.

Dumneavoastră nu veți fi puși pe drumuri pentru asta. Pentru asta avem, pe deoparte, un plin proces început deja de colegii noștri de la casele teritoriale de pensii de digitalizare și digitizare a dosarelor de pensii, astfel că toate dosarele de pensii să fie reevaluate.

Citește și: Șeful Casei de Pensii explică noua formulă de calcul a pensiilor. Câți bani va primi un român cu grupa a doua de muncă, după recalculare

Toate informațiile pensionarilor să fie în sistem, toate acestea să fie scanate și să avem o arhivă electronică, o bază de date electronică. După finalizarea normelor și ne dorim să fim gata cât mai rapid, legea prevede 90 de zile pentru elaborarea normelor dar ne străduim să fim gata mai rapid cu acestea după finalizarea lor la minister”,   a declarat Simona Bucura Oprescu.

Pensionarii beneficiază de două majorări în 2024

După prima majorare din ianuarie 2024, pensionarii vor primi și mai mulți bani în septembrie 2024. 

„Dorim să le discutăm cu societatea românească, cu partenerii sociali, cu comisia europeană cu care avem această înțelegere pe jalonul 214 reforma sistemului public de pensii. După care să fie finalizat softul pentru recalculare, instruiți colegii noștri din casele teritoriale de pensii și apoi românii vor începe, noi estimăm că în luna mai-iunie 2024 vor începe să își primească, până la sfârșitul lui august deciziile cu pensiile

recalculate. Pentru că pensiile se plătesc din lună în lună, din luna septembrie pensionarii din România vor beneficia de cea de-a doua majorare a pensiilor, după estimările noastre, peste 3 milioane dintre români” a declarat Simona Bucura Oprescu.