Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) a pus in dezbatere publica un proiect de HG privind stabilirea nivelului minim al alocatiei zilnice de hrana pentru consumurile colective din unitatile sau institutiile publice de asistenta sociala, precum si in institutiile sau unitatile de asistenta sociala pentru invatamantul special.
Prin acest proiect se propune o crestere medie a alocatiei zilnice de hrana de aproximativ 2,3 lei.
De aceasta masura ar urma sa beneficieze in total 93.015
Efortul bugetar suplimentar pentru anul 2014 ar fi de 51,7 milioane lei, iar cheltuielile ar trebui sa fie sustinute din bugetele autoritatilor administratiei publice locale care administreaza institutiile de asistenta sociala.
Prin adoptarea proiectului de HG, noile niveluri ale alocatiei zilnice de hrana va fi: 8 lei/zi pentru copiii de 0- 3 ani din centrele de plasament, 11 lei pentru copii cu varste de la 4 la 17 ani, tinerii intre 18 si 26 de ani din centrele
In centrele maternale, nivelul alocatie de hrana va fi de 10 lei pentru copil si 11 lei pentru mame, iar in centrele de ingrijire de zi- 8 lei.
Nivelul alocatiei va ajunge la 11 lei si in istitutiile de protectie speciala destinate copilului cu handicap, dar si in alte institutii publice de asistenta sociala cu regim rezidential sau semirezidential destinate protectiei copilului.
Cea mai mare alocatie zilnica de hrana, de 21 de lei, va fi asigurata in unitatile sau sectiile de spital cu profil de recuperare distrofici, recuperare si reabilitare neuropsihomotorie sau pentru copii infectati HIV/bolnavi SIDA.
in institutiile de asistenta sociala pentru invatamantul special, nivelul alocatiei va fi de 7 lei pentru copiii de pana la 7 ani si 9 lei pentru ceilalti, inclusiv pentru tinerii de pana la 26 de ani.
Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii