Samantha Losey, director general al Unity, o firmă de relații publice din Londra, și-a pus în plan ca echipa ei să lucreze mai puține ore, dar să beneficieze de același salariu. Se pare totuși că au existat probleme în convingerea companiei cu acest proiect de scurtare a săptămânii.
Săptămâna de lucru, redusă la patru zile. Salariul rămâne neschimbat
„A trebuit să lupt foarte mult să facem asta. Nimeni nu era dispus. Toată lumea era foarte tradiționalistă”, a declarat Samantha Losey.
Motivul scepticismului companiei față de reducerea cu 20% a orelor de lucru este că acest lucru ar putea duce la scăderea producției, lucru care ar determina clienții să plece.
„Capul meu s-ar rostogoli ca al Mariei Antoinette dacă aș spune echipei: nu mai facem asta”, a mai declarat directorul general al Unity.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Angajații lucrează 80% din orele obișnuite pe același salariu, livrând 100% din munca obișnuită
Programul este reglementat de mai multe ONG-uri care colaborează cu cercetători de la Universitatea Oxford, Universitatea Cambridge și Boston College. Se pare că 95% dintre companii spun că nivelul de producție nu a fost afectat de acest proces, ba chiar a devenit mai bun, iar un procent de 86% dorește să rămână permanent la săptămâna de muncă de patru zile.
Gary Conroy, fondatorul și CEO-ul 5 Squirrels, a explicat că noul program de patru zile aduce beneficii importante pentru angajați și pe plan fizic.
„Cu toții am slăbit mult. Eram supraponderali înainte. Echipa are mai mult timp să gătească și să mănânce sănătos. Mulți oameni merg mult mai mult la sală”, a declarat acesta.
Citeste si: Săptămână de lucru de patru zile în România! Ce spun românii despre această schimbare legislativă
După patru luni de la începutul proiectului pilot, clienții sunt la fel de mulțumiți, spune Samantha Losey, iar echipa este mult mai creativă și inspirată. Un studiu intern făcut de companie a demonstrat că productivitatea companiei s-a majorat cu 35%, iar angajații au o stare mult mai bună.
Totuși, un sondaj realizat în SUA a arătat că, pentru unele companii, unii angajați au raportat o scădere a volumului de muncă, în ciuda faptului că se simțeau mult mai bine.