Ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat că examenul de Evaluare Națională va fi neschimbat, conținând aceleași probe scrise la limba română și la matematică. În schimb, se fac modificări la nivelul admiterilor la liceu.
Apar noi modificări la admiterea la liceu pe anul 2023
Ligia Deca a explicat că, începând cu anul acesta, liceele pot scoate la concurs locurile în care există concurență pentru a fi ocupate.
„Admiterea la liceu. Evaluarea Națională rămâne în formula de până acum: probe scrise la matematică, limba şi literatura română şi limba maternă pentru cei care urmează gimnaziul în această formă. Se introduce ideea de concurs de admitere la profilurile liceelor unde există concurență dovedită în ultimii ani.
Dacă liceele doresc să scoată aceste locuri în concurs pentru acele profiluri pe care le doresc scoase la concurs, liceele pot alege două probe evidențiate pe profil.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
De exemplu, pentru chimie, biologie pot alege chimia şi biologia în așa fel încât să poată selecta dedicat pentru potrivirea pentru profilul respectiv.
Citește și: Lista cu obiecte interzise în școală. Elevii nu vor mai avea voie să intre în școală cu ele
Pentru 60 la sută din locurile de pe profilurile vizate se poate da concurs, 40 la sută din locuri rămânând în repartizare computerizată. Din aceste 40 la sută, prioritate pe 10% din dintre acestea vor avea elevii cu cerințe educaționale speciale sau elevii de etnie romă.
Subiectele sunt standardizate, unice elaborate de Centrul Național pentru Curriculum şi Evaluare, în conformitate cu programele la nivel gimnazial şi, evident, cu un grad de dificultate adecvat competiției, adică mai degrabă pentru selecție decât pentru forma de examen sumativă pe care o are Evaluarea Națională în acest moment”, a precizat Ligia Deca.
Noi modificări la nivelul legii Educației
Principalele modificări la nivelul legii Educației, conform Ligiei Deca:
- „bursa lunară va fi egală cu salariul mediu brut pentru profesorii care se înscriu la programe de masterat, unde trebuie să obțină 15 credite ECTS;
- salarizarea cadrelor didactice se va face progresiv, în baza salariului mediu brut;
- profesorii care se pensionează primesc primă două salarii și va avea loc generalizarea învățământului tehnologic dual până în anul 2027;
- bursa de merit crește de la 200 de lei la 450 de lei lunar și bursa de performanță crește de la 500 la 700 de lei;
Citește și: Modificări Bacalaureat 2023: Ce schimbări se vor aplica din acest an la BAC 2023?
- elevii care au performanțe mari pot promova doi ani de studiu într-unul;
- Evaluarea Națională rămâne la fel cu probele scrise la Limba și literatura română și Matematică;
- admiterea la liceu se face pe bază de concurs pentru 60% din locuri și pentru restul se va face repartizare computerizată. 10% din locurile alocate la licee sunt pentru elevii cu dizabilități și cei de etnie romă;
- examenul de bacalaureat se va plia pe fiecare pofil de învățământ, inclusiv pe cel tehnologic:
- la profilul uman apare o nouă probă la Bacalaureat- proba scrisă la matematică sau științe ale naturii, și la profilul real- probă scrisă la istorie, filosofie sau psihologie”.