Vești importante pentru români! În ce condiții ar putea crește pensiile cu 11%. Klaus Iohannis a dat toate detaliile

Author: Lavinia Medrea

În ce condiții ar putea crește pensiile cu 11%. Klaus Iohannis a dat toate detaliile

Sursa: Facebook Klaus Iohannis

Președintele român Klaus Iohannis a explicat, joi, în ce condiții ar putea fi majorate pensiile cu 11%.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a spus joi, referitor la procentul de 11% avansat de premierul Nicolae Ciucă pentru creșterea pensiilor, că o astfel de majorare ar trebui să poată fi susținută de bugetul pentru pensii, relatează Digi24.

Condițiile în care se vor majora pensiile cu 11%

„Trebuie să vedem lucrurile aşa cum sunt în realitate.

Atâta vreme cât pensiile de stat au un anumit buget, creşterea trebuie să se încadreze în acest buget, or datele acestea sunt la Ministerul Finanţelor şi la Guvern. Solicitarea mea către Guvern a fost să creştem pensiile şi salariile şi să nu lăsăm oamenii să poarte singuri povara inflaţiei, dar cu cât se realizează această creştere trebuie să se calculeze la Finanţe şi, la modul mai general, în Guvern”, a explicat Klaus Iohannis, liderul României, înaintea primei reuniuni a Comunităţii Politice Europene, citat de Agerpres.

Citeste si: Câți bani în plus primesc pensionarii din 2023! Șeful Casei Naționale de Pensii a calculat cu cât vor crește pensiile românilor

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat, luni, că a vorbit în partid despre procentul cu care se pot mări pensiile și că acestea nu ar trebui să ducă la un deficit mai mare la buget, iar în acest moment limita de majorare este de aproximativ 11%.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor

„Sunt două lucruri diferite aici. Acolo unde au fost erori în calcul sau unde s-au constatat erori, nu trebuie să așteptăm recalcularea. Dacă sunt astfel de descoperiri le putem rezolva pe loc. Acesta este o dinamică a activității noastre, face parte din dinamica activității”, a declarat Marius Budăi.

Marius Budăi a mai precizat că cea de-a doua problemă legată de reforma pensiilor este regăsită în PNRR și că poate fi rezolvată doar prin eliminarea inechităților din sistem. Din nefericire, nu este atât de ușor acest proces.

Citeste si: Românii primesc o nouă veste. Ce se întâmplă cu pensiile și salariile? Klaus Iohannis a făcut anunțul 

„A doua problemă este cea legată de reforma pensiilor cuprinsă în PNRR.

Parte din această reformă trebuie să fie realizată prin rezolvarea inechităților din sistem, iar acest lucru nu se poate face foarte simplu.

De aceea, am demarat demult această revizuire și preluare a datelor în formate electronice, dar apoi nevoie de o analiză a legii pe care o derulăm acum cu Banca Mondială și, bineînțeles, de un impact bugetar”, a explicat Marius Budăi.