Vești importante pentru seniori: ”Nu toate pensiile cresc cu 13,8%!” Anunțul a fost făcut de premierul României

Author: Diana Bostan

Ce se întâmplă cu pensiile speciale în anul 2024

Sursa: Pexels.com

Pensii 2024. Marcel Ciolacu a anunțat faptul că nu toate pensiile vor crește cu 13,8% în anul 2024. Ce se întâmplă cu pensiile speciale și pensiile ocupaționale.

Premierul României susține că abordarea comună a pensiilor speciale și a pensiilor ocupaționale a fost înțeleasă complet greșit și anunță că se va realiza doar o majorare a părții de contributivitate.

Ce se întâmplă cu majorarea de 13,8% a pensiilor în anul 2024

Marcel Ciolacu vine cu lămuriri în ceea ce privește majorarea pensiilor în anul 2024. Pe sfârșit de ani, premierul României a declarat, luni seară, că toate pensiile din țară vor fi indexate cu 13,8%, rata inflației, începând cu 1 ianuarie.

În ceea ce privește pensiile speciale, el a menționat că se va realiza o indexare doar a părții de contributivitate.

Sunt pensii care cresc şi cu 40% (…) pensiile se indexează la începutul anului cu 13,8%. Se aplică la toată lumea, mai puţin la partea specială a pensiilor. Unde există contribuţie, e normal, fiindcă e contribuţia fiecăruia să se aplice acest coeficient”, a declarat premierul României, în cadrul unei emisiuni TV.

Citește și: Cum se schimbă vârsta de pensionare pentru mame în 2024: Detalii despre modificările aduse de noua lege a pensiilor

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Potrivit declarațiilor făcute de premierul României, la cei la care partea specială depășește partea de contribuție, va avea loc o scădere și nu o creștere a pensiei.

Acesta susține că modul comun de abordare a pensiilor speciale și a pensiilor ocupaționale este total greșit.

Cel mai mare cuantum al unei pensii în România se ridică la 95.423 de lei, conform informațiilor obținute de News.ro. După impozitare, valoarea netă a acestei pensii este de 84.000 de lei, echivalentul a aproximativ 16.800 de euro lunar. Dintre cele mai mari zece pensii din România, cinci provin din domeniul contributivitatii, inclusiv din sectorul bancar, în timp ce celelalte cinci sunt pensii speciale din domeniul Justiției.

Ce a declarat Marcel Ciolacu cu privire la Legea bugetului pe 2024

Premierul Marcel Ciolacu a comunicat, luni seară, faptul că a avut o discuție cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu privire la proiectul noii Legi a Bugetului de Stat pentru anul 2024. Conform afirmațiilor premierului, PIB-ul nominal al României va înregistra o creștere de 150 de miliarde de lei în anul viitor.

”Întotdeauna am discuții. Senatorul BNR am avut și pe buget pe liniile mari și să vedem efectele pe decembrie. Urmărim împreună cifrele. Anul viitor România va înregistra a doua creștere economică din Europa, de 3,4% ”, a spus Marcel Ciolacu, în cadrul aceleași emisiuni.

Citește și: Pe ce dată intră pensiile pe card în luna ianuarie 2024: Pensiile se vor majora cu 13,8%

Primul ministru a subliniat că bugetul pentru anul viitor va prioritiza investițiile, având în vedere suma de 25 de miliarde de euro alocată în acest sens.

El a menționat că această sumă reprezintă 7,3% din PIB și constituie un record, iar creșterea nominală a PIB-ului va ajunge la aproximativ 150 de miliarde de lei.