Locuitorii din municipiul Brăila şi comunele Chiscani şi Tichileşti vor putea ieși la pensie mai devreme cu doi ani, fără penalizări, datorită unui amendament depus de senatorul PSD care modifică art. 65 alin. 5 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, potrivit capital.ro.
Românii din Brăila și comunele Chiscani și Tichilești vor ieși mai devreme cu doi ani la pensie
Liderul PSD Brăila a declarat că schimbările sunt făcute în contextul în care atât municipiul Brăila cât şi comunele Chiscani şi Tichileşti sunt foarte afectate de poluarea care vine de la fostele unităţi industriale Combinatul de fibre artificiale şi Combinatul de celuloză şi hârtie de la Chiscani.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Așadar, cetățenii care au locuit de-a lungul anilor în apropierea combinatelor și au fost afectați de poluare vor putea ieși acum mai devreme la pensie, fără penalizări.
„Amendamentul depus de senatorul PSD de Brăila Ion Rotaru, care a dus la modificarea Legii 263/2010, stabileşte că locuitorii din municipiul Brăila şi comunele limitrofe Chiscani şi Tichileşti, afectate de poluarea provenită de la fostele unităţi industriale Combinatul de fibre artificiale şi Combinatul de celuloză şi hârtie de la Chiscani, se pot pensiona cu 2 ani mai devreme faţă de vârsta standard de pensionare fără penalizare.
Legea a fost modificată pentru a veni în sprijinul acelor cetăţeni care ani de-a rândul au locuit în apropierea combinatelor şi au fost afectaţi de poluare”, se arată în comunicatul PSD Brăila.
Există o condiție pentru cei care vor să se pensioneze cu doi ani mai devreme, și anume: să fi locuit minim 30 de ani în zonele afectate de poluare, pe o rază de 8 kilometri în jurul obiectivului în care s-a aflat situl contaminat.
„Legea a fost promulgată vineri, 27 mai 2022 prin decret prezidenţial semnat de preşedintele României şi a intrat în vigoare odată cu publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României.