Anunț important pentru românii din Diaspora! La ce trebuie să fie atenți când semnează un contract de mediere ca să nu riște amenzi

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 12 oct 2022, 08:05

Vești pentru românii din Diaspora! La ce trebuie să fie atenți când semnează un contract de mediere ca să nu riște amenzi

Sursa: PixaBay

Românii care vor să lucreze peste hotare trebuie să fie foarte atenți dacă au în plan semnarea unui contract de mediere cu un furnizor de servicii de plasare.

Românii care lucrează în străinătate  și semnează un contract de mediere trebuie să plătească o taxă ce conține suma cheltuielilor efectuate, dacă nu respectă obligațiile impuse de contract.

Românii din Diaspora riscă amenzi mari dacă nu respectă regulile contractului de mediere

Românii din Diaspora riscă amenzi mari dacă nu respectă regulile contractului de mediere
[Sursa: PixaBay]

„În cazul plasării în străinătate a unor lucrători cetățeni români care, după semnarea contractului de mediere, nu își respectă obligațiile ce decurg din acesta, lucrătorii sunt obligați să achite o sumă reprezentând contravaloarea cheltuielilor efectuate de către agentul de plasare sau de către furnizorul de servicii de plasare a forței de muncă, în baza documentelor justificative, fără ca această sumă să depășească 200 euro/lucrător, cu excepția cazului în care au fost agreate contractual și plătite alte sume.”

, menționează ar. 17 din legea privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate.

Citeste si: Ce făcea Liviu Dragnea în timp ce românii din diaspora erau bătuți de jandarmi la protestul din 10 august 2018

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Ministerul Finanțelor Publice și Departamentul Românilor de Pretutindeni au scos un ghid online interactiv care oferă informații despre plata și declararea taxelor și impozitelor de către românii de peste hotare.

Ghidul explicativ are răspunsuri pentru următoarele întrebări:

  • Ce trebuie făcut la plecarea din țară?
  • Cum se impozitează veniturile realizate din România de persoanele fizice care au devenit rezidente în țări cu care România are încheiate convenții de evitare a dublei impuneri?
  • Cum se impozitează veniturile realizate din România de persoanele fizice care devin rezidente într-un stat cu care România nu are convenție de evitare a dublei impuneri?

Citeste si: Înmatriculare auto 2022. Cât costă și care sunt actele de care ai nevoie pentru înmatriculare auto în 2022

  • Cum se impozitează veniturile realizate de persoanele fizice care și-au păstrat rezidența fiscală în România?
  • Cum și unde se depun declarațiile de către persoanele fizice care au rezidența în România?
  • Ce contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorează românii cu reședința în afara țării dar care își păstrează domiciliul în România?
  • Cum se plătesc contribuțiile de asigurări sociale (CAS) în cazul românilor cu domiciliul în România, cu reședința în afara țării?

Pentru mai multe detalii, apăsați AICI.