Vești proaste din partea Ministerului Educației: „Devine o problemă de securitate naţională...” Ce anunț a făcut ministrul Sorin Cîmpeanu?

Autor: Amalia Georgescu
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației
Sursa: Facebook

Deși s-au căutat soluții pentru ca orele să se desfășoare în cele mai bune condiții pe perioada pandemiei de coronavirus, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a dezvăluit problemele cu care se confruntă sistemul educațional din România la momentul actual.

Veștile venite din partea Ministerului Educației nu sunt tocmai bune. Sorin Cîmpeanu nu s-a ferit să recunoască pierderile și dezechilibrele din învăţământ, profitând de ocazie pentru a trage un semnal de alarmă. Ce a spus ministrul Educației?

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunț despre situația actuală a învățământului românesc

Într-o conferință, ministrul Sorin Cîmpeanu a precizat că sistemul educațional românesc a avut tot timpul probleme, dar că acum, acestea s-au accentuat din cauza pandemiei de coronavirus.

Ministrul Educației a atras atenția că dacă nu vor fi luate măsuri rapid și autoritățile nu vor gestiona această situație, pierderile vor fi foarte mari, iar cei care vor avea cel mai mult de suferit vor fi elevii.

Ministrul Educației a vorbit despre abandonul școlar și despre diferențele care există între urban și rural atunci când vine vorba despre educație, menționând că în România, problemele sunt mult mai serioase decât în alte țări membre ale Uniunii Europene.

Citeste si: Vacanța de vară va fi mai scurtă? Ministrul Educației, anunț de ultimă oră despre extinderea anului școlar. Ce variante sunt luate în calcul?

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Pierderile sunt foarte diferite de la o zonă la alta, de la o şcoală la alta, de la o clasă la alta şi ştim cu toţii, şi de la un elev la altul în funcţie de nivelul lui de pregătire, de acces la informaţie, la tehnologie şi foarte multe alte lucruri. Dezechilibrele erau foarte mari în România, le ştim cu toţii.(...) Devine o problemă nu de importanţă naţională, ci de securitate naţională modul în care vom reuşi să gestionăm sistemul educaţiei.

Rata de părăsire timpurie a şcolii ne situează pe ultimele locuri din Europa şi mai avem o specificitate asupra cărora s-au aplecat mai puţin, anume diferenţele foarte mari dintre urban şi rural. Dacă în ţările membre OECD media este între 10 şi 11%, cu 10% rată de părăsire în urban, 11% în rural,(...) în România suntem între 5% în urban şi 25% în rural. Deci o altă specificitate despre care nu vorbim prea des.
Aceste lucruri se acutizează. Aceste lucruri(...) au fost acutizate. După ce că aveam diferenţe mari, pandemia a accentuat şi mai mult aceste diferenţe. E momentul să ne trezim cumva, că dacă nu ne trezim pandemia ar putea să însemne ceea ce nu ne dorim niciunul dintre noi: o lovitură de graţie dată unui sistem de educaţie şi aşa suferind.”,
a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, potrivit digi24.ro.

De la începutul pandemiei de coronavirus în România și până în prezent, școlile s-au închis de mai multe ori, iar cursurile s-au desfășurat, în mare parte, în mediul online. Dacă în anumite situații predarea s-a făcut fără probleme, în altele, problemele legate de tehnologie i-au împiedicat pe profesori să își țină orele așa cum ar fi trebuit, astfel că o mare parte din materie s-a pierdut. 

Citeste si: Cum vor face elevii cursuri după vacanța de Paște? Anunț oficial de la Administraţia Prezidenţială