Raluca Turcan a declarat că anul viitor va fi în continuare aplicabilă actuala legislaţie în materie de pensii, urmând ca până la sfârşitul lui 2022 să fie adoptată o nouă lege a pensiilor.
Citeste si: Vestea momentului pentru angajați! Impozitul pe salarii și contribuții la stat ar putea crește
Pensiile, recalculate cu întârziere
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că recalcularea pensiilor s-ar putea amâna, iar pensionarii ar putea primi pensiile majorate abia în 2024, cel mai devreme.
"Anul acesta rămânem pe pensiile majorate cu 14% de la finalul anului trecut, anul viitor se vor indexa, pentru că nu avem cum să finalizăm legea, cel puţin în funcţie de rata inflaţiei.
La final de an 2022, sper să avem votată în Parlament o nouă lege care să aducă această echitate", a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan, la Realitatea TV.
Casele Teritoriale de Pensii vor să angajeze circa 1.000 de persoane care să se ocupe de evaluarea dosarelor de pensii şi pe care să le plătească cu puţin peste 4.000 de lei lunar. Oamenii care vor fi recrutaţi pe cele 1.000
posturi vor fi angajaţi pe o perioadă de maximum 18 luni şi vor fi plătiţi în baza legii, potrivit antena3.Citeste si: Anunț de ultimă oră pentru pensionari! Ce se întâmplă cu egalizarea vârstei de pensionare
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Persoanele cu studii superioare vor fi plătite cu aproximativ 4.100 de lei lunar, iar persoanele cu studii medii, cu aproximativ 2.700 de lei net lunar, potrivit economica.net
Cine poate iesi mai repede la pensie
Persoanele care au lucrat cel putin 25 de ani in industria de productie de energie termica si electrica vor putea iesi la pensie mai repede. Proiectul de lege a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputatilor.
Aceste persoane vor beneficia de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel putin 25 de ani realizat in aceste activitati.
Citeste si: OFICIAL: Alocațiile copiilor se vor majora cu 20%. De când va intra în vigoare această decizie?
Proiectul de lege completeaza in acest sens alin.
(1) al art. 30 si art. 56 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.Actul normativ prevede introducerea unor noi activitati din domeniul productiei energiei electrice si termice, in categoria celor care se desfasoara in conditii de munca speciale, precum si instituirea unei noi exceptii de la prevederile art.55 alin.(1) lit.b) din lege, stabilindu-se astfel conditiile de pensionare pentru persoanele care au desfasurat aceste activitati, potrivit fresh24.
Citeste si: CITEȘTE: Orban promite majorarea alocațiilor pentru copii. Data exactă la care vor crește
Potrivit textului adoptat, vor fi considerate locuri de munca in conditii speciale si “activitatile de productie, mentenanta si asimilate din unitatile de productie a energiei electrice in termocentralele pe baza de carbune, incluzand si unitatile de extractie a carbunelui, pentru personalul implicat direct si nemijlocit in utilizarea procedeelor si utilajelor specifice productiei energiei electrice si extractiei carbunelui”.
Prevederile intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii legii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Camera Deputatilor este for decizional.