Vești proaste pentru copiii care provin din familii monoparentale! Bursele sociale se vor acorda în funcție de venit

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 27 mar 2024, 22:16

Ce venit trebuie să aibă o familie monoparentală pentru ca elevul care provine din ea să primească bursă socială

Sursa: Pexels.com

Din anul școlar 2024-2025, modul în care vor fi acordate bursele sociale va suferi modificări. Doar copiii din familiile ale căror venituri se situează sub o anumită limită vor beneficia de stimulentul financiar.

Vestea referitoare la schimbările în politica de acordare a burselor sociale aduce îngrijorare pentru elevii proveniți din familii monoparentale, care sunt beneficiari ai acestor stimulente financiare.

Cum vor fi acordate bursele sociale

Din următorul an școlar, suma de 300 de lei va fi condiționată de venit, o schimbare semnificativă care va afecta un număr considerabil de elevi. Conform proiectului de metodologie cadru de acordare a burselor pentru anul școlar 2024-2025, pus în dezbatere publică de către Ministerul Educației, se propune ca bursa să fie acordată doar în cazul familiilor cu venituri

sub un anumit prag.

Cu toate acestea, criteriul de acordare a burselor sociale pentru elevii orfani și cei cu bursă medicală va rămâne neschimbat. Potrivit proiectului, bursa socială va fi destinată și elevilor proveniți din familii cu venituri medii nete lunare sub 50% din salariul minim net pe economie. Acest venit va fi calculat pe baza mediei nete lunare pe membru de familie, pe ultimele 12 luni anterioare depunerii cererii, având ca referință salariul minim net pe economie în vigoare la data respectivă.

Citește și: Anunț pentru elevii din școlile private: Bursele vor fi virate în ianuarie 2024! De ce întârzie banii școlarilor

O altă modificare importantă este legată de condițiile de acordare a bursei. Aceasta va fi condiționată de prezența elevilor la școală, iar cei care acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună nu vor primi bursa socială pentru acea lună.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

În ce constă bursa socială

Conform metodologiei, bursa socială, în valoare de 300 de lei pe lună, „reprezintă o formă de sprijin a elevilor din medii dezavantajate socio-economic sau din grupuri vulnerabile sau cu situații medicale speciale, în vederea

susținerii participării la activitățile didactice și a prevenirii abandonului școlar”.

La nivelul școlilor din Prahova, schimbările propuse vor avea un impact semnificativ asupra a peste 21.000 de elevi care primesc, în prezent, bursa socială în valoare de 300 de lei pe lună. Printre aceștia, cei mai mulți, aproximativ 10.558, sunt copii proveniți din familii cu o situație materială precară.

Citește și: Burse de merit mai mari pentru elevi. Ce medie trebuie să aibă aceștia pentru a primi bani în plus?

Aceste modificări în politica de acordare a burselor sociale ridică întrebări și preocupări cu privire la accesul egal la educație și sprijinul acordat copiilor din medii defavorizate. În fața acestor schimbări, este important ca autoritățile și societatea să fie atente la nevoile și vulnerabilitățile copiilor și să găsească soluții echitabile pentru asigurarea unui mediu educațional incluziv pentru toți elevii.