Vești proaste pentru locuitorii de la bloc! Ce gest este penalizat cu amenzi de până la 100.000 de lei

Author: Lavinia Medrea

Ce gest este penalizat cu amenzi de până la 100.000 de lei

Sursa: PixaBay

Persoanele care stau la bloc trebuie să știe că există anumite reguli care trebuie să fie respectate atunci când vor să facă modificări în casele lor.

Proprietarii care locuiesc la bloc și vor să facă schimbări în casa lor trebuie să știe că riscă să fie amendați cu până la 100.000 de lei, asta pentru că mulți dintre ei dărâmă și construiesc pereți în interior fără să ceară sfatul specialiștilor. Din cauza asta, structura întregului bloc este afectată, lucru care este extrem de grav, mai ales în contextul în care cutremurele sunt tot mai dese în România. 

Ce gest este penalizat cu amenzi de până la 100.000 de lei

Ce gest este penalizat cu amenzi de până la 100.000 de lei
[Sursa: PixaBay]

Prevederile care reglementează lucrările de construcții dintr-un apartament de bloc sunt prezente în două acte normative, legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții şi legea nr.

196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor.

Citește și: Românii care locuiesc la bloc și nu respectă aceste reguli riscă o amendă de până la 1.500 de lei

Lucrările de construcții reprezintă lucrări de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinație sau de reparare a construcțiilor de orice fel, precum și a instalațiilor aferente acestora.

Autorizația de construire este un act care oferă românilor dreptul de a construi, consolida sau repara o construcție deja existentă. Actul este eliberat de primărie în baza unui dosar în care se regăsesc o serie de avize, acorduri, proiect tehnic și este valabil maxim 12 luni. Autorizația de construcție se emite la cererea deținătorului unui drept real(proprietatea, uz, uzufruct etc.) asupra unui imobil, cu respectarea prevederilor documentațiilor de amenajare a teritoriului și urbanism.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Așadar, dacă ai în plan să modifici structura rezistentă din apartament, caracteristicile inițiale ale construcțiilor sau aspectul arhitectural al acestora, va trebui să primești o aprobare de autoritățile locale, lucru care înseamnă că, dacă vrei să dărâmi un perete, oricare ar fi el, trebuie să ai autorizație de construcție/desființare. Același lucru se aplică și pentru construirea unui perete despărțitor, în caz contrar se aplică sancțiuni. 

Dacă vrei să-ți închizi balconul fără o autorizație de la autoritățile locale, vei fi sancționat. Ai nevoie de o solicitare la Biroul de Avize și Acord Unic de la Primăria din zona în care locuiești. Cererea trebuie să fie însoțită de mai multe acte, printre care și acordul scris al asociației de proprietari și o documentație tehnică întocmită de un proiectant autorizat.

Citește și: Amenzi începând cu data de 1 ianuarie 2023. Ce români sunt vizați și ce trebuie să facă aceștia

Conform Legii nr. 50/1991, proprietarii de garsoniere sau apartamente care închid balconul fără să fi obținut o autorizație în acest sens riscă să fie amendați cu până la 100.000 de lei. Sancțiunea minimă în acest caz este de 1.000 de lei.

Modificările pe care le poți face fără autorizație

Din fericire, nu toate modificările pe care îți dorești să le faci au nevoie de autorizație. Iată lista celor care nu au nevoie de aprobare:

  • lucrările care nu modifică structura de rezistență, caracteristicile inițiale ale construcțiilor sau aspectul arhitectural al acestora;
  • reparații la împrejmuiri, acoperișuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma acestora și materialele din care sunt executate;
  • reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară și exterioară, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor și tâmplăriei;
  • reparații și înlocuiri de sobe de încălzit;
  • zugrăveli și vopsitorii interioare;
  • zugrăveli și vopsitorii exterioare, dacă nu se modifică elementele de fațadă și culorile clădirilor.