Vești proaste pentru români! Decizia se aplică de la 1 ianuarie!

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 04 feb 2021, 14:10

O nouă veste proastă pentru români, care este legată de bani.

De la 1 ianuarie se scumpește curentul electric, iar românii vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar pentru plata facturilor.

Mărirea facturilor la curent electric vine după ce propunerea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) de a crește tarifele de distribuție pentru toate cele opt companii de distribuție zonale a fost aprobată.

Pentru un consum de 100 de KWh pe lună, factura consumatorilor va crește cu 2 lei lunar.

Nu va fi, însă, singura scumpire, o alta urmând să fie suportată de consumatori din liberalizarea pieței energiei. Astfel, facturile vor crește de două ori la 1 ianuarie, aceeași dată fiind stabilită și pentru majorarea prețurilor din liberalizarea pieței energiei.

„Ca urmare a analizei datelor transmise de operatorii de distribuție concesionari, ANRE a efectuat pentru fiecare operator de distribuţie concesionar, conform prevederilor Metodologiei, calculele prin care s-au stabilit tarifele de distribuţie pentru anul 2021, cu luarea în considerare a veniturilor ţintă iniţiale (calculate pe baza costurilor prognozate reglementate ale serviciului de distribuţie) şi a corecţiilor anuale aferente anului

2019”, arată ANRE.  

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce se întâmplă în cazul consumatorilor care și-au ales deja un furnizor

Dacă v-ați ales deja un furnizor de curent electric trebuie să știți că acesta își va asuma ca fix numai prețul energiei electrice marfă, nu și tarifele reglementate de ANRE. Orice majorare de tarif reglementat va fi suportată de consumatori și se va regăsi în factura acestora.

În urma majorărilor propuse de ANRE, la un consum mediu lunar de 300 KWh facturile vor crește cu sume cuprinse între 55 de bani și 5 lei, potrivit estimărilor Profit.ro.

O factură la un consum de 300 KWh costă în prezent circa 170-180 lei.

La un consum de iarnă, de 1.000 de KWh pe lună, factura achitată de consumatorii care se află în zonele deservite de Enel (E-Distribuție) se va majora cu 1,85 lei (1,56 lei+ TVA, în București, Ilfov, Giurgiu), cu 6,71 lei (5,64 lei+ TVA, în Dobrogea) și cu 3 lei (2,59 lei+ TVA, în Banat).

La același consum, populația deservită de E.ON (Moldova, prin distribuitorul Delgaz Grid) va achita o factură mai mare cu 1,52 lei (1,28 lei+ TVA), notează sursa citată.

Citeste si: Cum să reduci factura la gaze dacă folosești o centrală termică