Vești proaste pentru români! Guvernul a respins prevederile legii pensiilor. Raed Arafat susține că trebuie respins un val de pensionări

Autor: Ana Dinu
Legea pensiilor a fost respimsă

Guvernul a adoptat, marți, o Ordonanță de Urgență care suspendă legea de pensionare la vârsta de 57 de ani a personalului de pe ambulanță și primiri urgențe. Șeful DSU este de părere că trebuie prevenit un val de pensionări.

Guvernul a respins prevederile legii de pensionare la vârsta de 57 de ani a persoanelor care lucrează pe ambulanță sau primiri urgențe, prin Ordonanță de Urgență. Raed Arafat consideră că este mai bine să fie prevenit un val de pensionari”cu impact foarte grav pe viața cetățenilor”.

Guvernul a suspendat prevedrile legii pensiilor pentru ambulanțieri

Prin intermediul Ordonanței de Urgență pe care Guvernul a adoptat-o suspendă Legea 5/2021 privind statutul personalului profesional operativ de intevenție din cadrul serviciilor civile care asigură asistență publică medicală de urgență, a anunțat Arafat.

Acest proiect de lege a fost inițiat în 2016 de mai mulți parlamentari de la PSD, PNL, UNDMR și alte minorități. Legea a fost votată în ianuarie 2021.

”Legea obligă la pensionare la vârsta de 57 de ani a personalului care lucrează în serviciile de ambulanţă şi unităţile de primiri urgenţe. Iniţial, toate discuţiile care erau până la votarea legii erau despre posibilitatea de a cere pensionarea în unele condiţii de către personalul care lucrează şi nu de a se pensiona obligatoriu la 57 de ani şi dacă a completat stagiul de

cotizare. Legea permite ca persoana care a ajuns la vârsta de 57 de ani înaintea pensionării să solicite anual şefului secţiei sau serviciului unde lucrează prelungirea cu câte un an a activităţii sale în cadrul serviciului respectiv cu condiţia de a fi consultată de un medic de medicina muncii şi să fie de acord şeful unităţii”,
a spus Arafat, într-o conferinţă de presă la Guvern. 

Citeste si: Anunț de ultimă oră pentru pensionari! Ce se întâmplă cu egalizarea vârstei de pensionare

Raed Arafat a prezentat impactul acestei legi pe o perioadă de trei ani, precizând că 31% dintre medici sunt pensionari, 12% asistenți medicali, 45% ambulanțieri, circa 10% șoferi de autospeciale, iar 34% operatorii registratori de urgență. Acesta a mai precizat că personale care lucrează în aceste domenii nu au pensii mari și că ar exista și probleme în ceea ce privesc concediile care se dau prin lege.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

”Un medic primar, după calculele efectuate de noi, ar avea 52 de zile de concediu de odihnă. Adică, ar lipsi în total în jur la 10 săptămâni din 52 de săptămâni Nu avem nicio problemă, dar nu avem cu cine să-i înlocuim”, a spus Arafat.

De asemenea, după cum a precizat șeful DSU, prevederile aceste legi pot crea dezechilibre.

”Au scăpat şi sunt convins că a fost o scăpare, anumite categorii de personal care lucrează în unitatea de primiri urgenţe la acest moment sau în unele unităţi, scăpând menţionarea lor înseamnă că în viitor acest personal nu va putea să activeze în calitate de medic sau de personal în cadrul UPU sau ambulanţă. Mai mult decât atât, tot o scăpare, a scăzut perioada de pregătire a medicilor care fac competenţă de urgenţă pentru UPU şi a scăzut cu şase luni”, a

spus Arafat.

Citeste si: Anunțul momentului! Românii vor primi mai mulți bani la salariu. De când intră în vigoare această decizie