Vești proaste pentru români! O categorie de pensii se raționalizează. Anunțul făcut de Marius Budăi: „Noi trebuie să rezolvăm aceste inechități”

Autor: Lavinia Medrea

Anunțul făcut de Marius Budăi

Sursa: Facebook Marius Budăi

Prin PNRR, România promitea să schimbe sistemul de pensii și modul de acordare a pensiilor speciale. Potrivit recomandării, nu se vor face noi categorii de pensii speciale, iar cele prezente vor fi raționalizate.

Proiectul are ca obiect principal scăderea cheltuielilor bugetare și eliminarea abuzurilor împotriva sistemului de pensii de serviciu. Legea pregătită de Guvern are în vedere recalcularea pensiilor magistraților. 

O categorie de pensii se raționalizează

Prevederile L4/2023 răspund la angajamentele asumate prin PNRR, potrivit raportului Băncii Mondiale, după cum urmează:

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

  • Noul cadru legislativ va revizui pensiile speciale și le va alinia la principiul contributivității.
  • Nu se vor crea noi categorii de pensii speciale, iar categoriile actuale vor fi raționalizate.

Citește și: Legea Pensiilor a fost schimbată. Marcel Ciolacu: “prioritatea este să închidem odată pentru totdeauna discuția despre pensiile speciale”

  • Pensiile speciale se calculează pe baza principiului contributivității, a vechimii în profesie și a reajustării procentului legat de veniturile obținute. Perioada minimă de cotizare este similară cu cea aplicată în fondul public de pensii.
  • Protecția deciziilor Curții Constituționale se va referi numai la pensiile magistraților, nu și la alte categorii, și se va referi numai la limitele explicite din argumentele Curții.
  • Nicio pensie specială nu poate depăși venitul obținut în cursul perioadei de cotizare.
  • Alinierea vechimii minime in specialitate pentru pensiile de serviciu la standardele aferente sistemului public de pensii;
  • Uniformizarea perioadei de referință a veniturilor pentru toate pensiile de serviciu;
  • Reducerea ratei de înlocuire garantată pentru pensiile de serviciu din sectorul civil și eliminarea creșterii ratei de înlocuire pentru vechime suplimentară.
  • Eliminarea vechimii asimilate în afara profesiei pentru magistrați;

Citește și: 27 de spitale vor primi finanțare din PNRR. Care sunt spitalele care urmează să beneficieze de acești bani pentru modernizare

  • Eliminarea posibilității obținerii unei pensii mai mare de 100% din salariul net la momentul pensionării;
  • Eliminarea posibilității de a se pensiona cu pensie specială redusă având o vechime în serviciu de cel puțin patru ani;
  • Draftul de lege pregătit de Guvern prevede recalcularea pensiilor magistraților.

Anunțul făcut de Marius Budăi

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit despre raportul Băncii Mondiale legat de pensiile speciale. Oficialul susține că va avea o discuție cu responsabilii conduși de premier, iar apoi cu reprezentanții Comisiei Europene.

„Cei care fac acuzații și mult zgomot nu au venit niciodată cu o soluție. Chiar au fost la guvernare. Mă refer la USR. Noi trebuie să rezolvăm aceste inechități”, a declarat Marius Budăi.

„Nu cunosc costul pensiilor militare. Fiecare minister de resort are în responsabilitate aceste legi. Eu am studiat raportul Băncii Mondiale. Trebuie să fim foarte atenți la acest raport. Aici ați fost induși în eroare. Nu sunt pentru tranșa doi, ci pentru trei. Această lege e jalon pentru cererea de plată numărul 3 în PNRR. În primă și primă fază acest raport face o analiză. (…) Trebuie să discutăm împreună sub coordonarea premierului, după care să continuăm cu Comisia Europeană.

Avem în acest raport toate diagramele, pe toate variantele. Tot ce spune acest raport e că va elimina abuzurile la pensiile de serviciu. Din cauza acestui proiect mulți vor să iasă la pensie cu condițiile depline”, a încheiat Ministrul Muncii.

 


O nouă ediție plină de suspans a emisiunii ”Casa iubirii”. Sâmbătă, fetele și băieții au intrat cu o stare bună, însă Alexandra a ținut să-i reproșeze ceva lui Gagea.