Guvernul a publicat în forma finală controversata „ ordonanță trenuleț ,” un set de măsuri de austeritate care vor îngheța creșterile pensiilor, salariilor bugetarilor și alocațiilor copiilor. Decizia vine în contextul reducerii masive a cheltuielilor statului și afectează profund toate categoriile sociale, de la pensionari la angajații din sectorul public și familiile cu copii.
Pensiile și salariile nu vor fi majorate de la 1 ianuarie 2025
Conform noii ordonanțe, pensiile, inclusiv cele speciale din domeniul justiției, transporturilor și aeronauticii, nu vor fi majorate, rămânând la nivelul stabilit în noiembrie 2024. La fel, salariile bugetarilor rămân înghețate, iar angajările în sectorul public sunt suspendate.
Potrivit RomâniaTv.net, pentru angajații din sistemul public, schimbările sunt drastice. Orele suplimentare nu vor mai fi plătite, ci compensate prin zile libere, iar primele, bonusurile și voucherele de vacanță vor fi eliminate sau reduse la minimum. De exemplu, valoarea voucherelor de vacanță scade la 800 de lei. De asemenea, indemnizațiile de hrană rămân neschimbate, iar concediul neefectuat nu va mai putea fi compensat financiar.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Pensionarii, deja afectați de stagnarea pensiilor, vor avea dreptul doar la 6 călătorii gratuite cu trenul, în timp ce studenții beneficiază de o reducere de 90% la biletele de tren, valabilă exclusiv pentru traseele dintre localitatea de domiciliu și orașul universitar.
Investițiile sunt și ele sacrificate
Potrivit sursei menționate anterior, programul „Anghel Saligny” suferă o reducere semnificativă, fondurile alocate scăzând cu până la 50% din valoarea anului 2024. Deși liderii coaliției au promis reducerea numărului de instituții publice, niciuna dintre acestea nu va fi desființată.
Aceste măsuri, pregătite în detaliu de coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR, marchează o schimbare semnificativă în politica economică și socială a țării. Cu toate că oficialii susțin că măsurile sunt necesare pentru stabilitatea bugetară, criticile nu au întârziat să apară din partea celor afectați. Ordonanța urmează să fie adoptată oficial luni, 30 decembrie.