2021 vine cu mai multe scumpiri pentru români! Începând de astăzi se scumpește curentul electric!
Majorarea facturilor la curentul electric vine după ce propunerea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) de a crește tarifele de distribuție pentru toate cele opt companii de distribuție zonale a fost aprobată.
Pentru un consum de 100 de KWh pe lună, factura consumatorilor va crește cu 2 lei lunar.
„Ca urmare a analizei datelor transmise de operatorii de distribuție concesionari, ANRE a efectuat pentru fiecare operator de distribuţie concesionar, conform prevederilor Metodologiei, calculele prin care s-au stabilit tarifele de distribuţie pentru anul 2021, cu luarea în considerare a veniturilor ţintă iniţiale (calculate pe baza costurilor prognozate reglementate ale serviciului de distribuţie) şi a
Se scumpesc și țigările și carburanții!
Scumpirea curentului electric nu este singura pe care românii trebuie să o suporte de la 1 ianuarie 2021. Tot de acum se scumpesc țigările și carburanții.
Acciza totală la țigări urmează să fie majorată în 2 etape. În total, aceasta va crește în 2021 cu 5,3%. Prima majorare a accizei are loc chiar de astăzi, de la 533,97 lei/mia de țigarete la 546,21 lei/mia de țigarete. Următoarea majorare va avea loc la 1 aprilie, când acciza la țigarete va ajunge la 563,97 lei/1.000 de țigarete.
Statul va încasa, odată cu majorarea de astăzi, cu un leu și 20 de bani în plus pentru fiecare pachet de țigări.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie
Românii plătesc deja cel mai mare preț la țigări din UE raportat la puterea de cumpărare. Un român plătește, la puterea noastră de cumpărare, de ori mai mult decât un francez și de 5 ori mai mult decât un german pentru un pachet de țigări.
Carburanții se scumpesc și ei începând de astăzi, cu aproximativ 1,3% sau cu 6 bani pe litru, ca urmare a actualizării nivelului accizelor cu rata inflației. Noua creștere la carburant vine în ciuda faptului că a scăzut consumul de benzină și motorină și, implicit, au scăzut prețurile combustibililor odată cu criza generată de pandemia de Covid-19.