Vești proaste pentru românii care au credite ipotecare și de consum! Cât de mult vor crește ratele la bănci

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 31 dec 2022, 08:05

Vești proaste pentru românii care au credite ipotecare și de consum! Cât de mult vor crește ratele la bănci

Sursa: PixaBay

Conform indicelui trimestrial postat de BNR și IRCC, dobânda de referință pentru creditele de consum și ipotecare a crescut de la 1,17% la 1,86%.

BNR a declarat că a crescut dobânda de politică monetară la 2,5%, în condiţiile în care inflaţia actuală, calculată pentru luna februarie, era deja de 8,53%, estimările fiind de majorare.

Cresc ratele la bănci pentru cei care au credite ipotecare și de consum

Dobânzile au început să se majoreze semnificativ după ce inflația a explodat din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina.

Indicele publicat trimestrial de BNR arată că IRCC, dobânda de referinţă pentru credite, a crescut la de la 1,17% la 1,86%.

Dacă la începutul anului 2022, Robor la trei luni era 3,02%, dobânda anunţată de BNR la 31 martie era de 4,60%, o majorare de peste 50%.

Citeste si: Programul Noua Casă 2022. Ce acte sunt necesare și cine poate beneficia de el. Iată care este valoarea maximă a creditului

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Indicele IRCC a fost introdus în luna mai a anului 2019 şi este calculat ca medie zilnică pe baza dobânzilor corespunzătoare tu­turor tranzacţiilor inter­ban­care. Diferenţa între Robor şi dobânda la tranzacţiile interbancare, pe baza cărora se calculează indicele IRCC, constă în faptul că Robor reprezintă o medie aritmetică a dobânzilor afişate de bănci, iar IRCC este o medie ponderată a tranzacţiilor, potrivit informațiilor transmise de România TV.

Începând cu data de 1 aprilie, IRCC va avea prima majorare semnificativă, ceea ce va aduce creșterea puternică a ratelor la bancă. La acest moment, IRCC este de 1,17%, procent care a luat în calcul tranzacţiile de pe piaţa monetară interbancară din T3/2021, când toate apele erau calme.

Citeste si: Cum inchei o asigurare pentru locuinta ta si ce ai de facut in caz de dauna

Dacă vorbim de un credit ipotecar, dobânda este stabilită luându-se în considerare IRCC plus 2 puncte procentuale. La un calcul sumar, pentru un credit ipotecar de 300.000 de lei, adică 60.000 de euro, pe 30 de ani, rata la bancă acum va fi, în prezent, de 1.625 de lei. De la 1 aprilie, rata la bancă creşte la 1.783 de lei, adică un adaos de 158 de lei lunar, timp de trei luni.

Problema ulterioară este că IRCC va fi majorat rapid din T3, care are la bază tranzacţiile din T1. IRCC va fi majorat şi mai mult, iar în T4 se va duce la 3,5%, astfel rata va ajunge la suma de 2.208 lei, potrivit RTV.