Vești proaste pentru românii care se pensionează anticipat. Câți bani vor pierde din pensie dacă fac asta

Autor: Diana Bostan

Schimbări semnificative pentru românii care vor să se pensioneze anticipat.

Sursa: Pixabay

Noua Lege a Pensiilor, care va intra în vigoare la 1 septembrie 2024, aduce schimbări semnificative pentru românii care optează pentru pensionarea anticipată.

Printre schimbările esențiale introduse de noua lege se numără creșterea stagiului minim de cotizare, ajustat în funcție de evoluția speranței de viață din România, și eliminarea opțiunii de pensionare anticipată fără penalizări.

Citește și: Când vor primi pensionarii pensiile majorate? Deciziile de recalculare și noile taloane vor fi livrate în cursul lunii august

Ce se întâmplă cu românii care se pensionează anticipat

Stagiul minim de cotizare pentru a beneficia de pensie contributivă va fi de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Stagiul complet de cotizare va rămâne la 35 de ani, iar începând cu anul 2035, vârsta de pensionare pentru femei va fi egală cu cea a bărbaților, adică 65 de ani.

Citește și: Românii vor beneficia de ajutoarele pentru lemne și în această iarnă! Când vor intra banii pe carduri

Potrivit RomâniaTV.net, noua lege a pensiilor prevede că pensionarea anticipată va fi posibilă cu maximum 5 ani înainte de vârsta standard de pensionare, cu condiția ca persoanele să fi realizat un stagiu de cotizare suplimentar de până la 5 ani față de stagiul complet de cotizare. Cei care au îndeplinit deja stagiul complet de cotizare vor fi eligibili pentru pensia anticipată, dar vor suferi penalizări.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”

Pensia anticipată va fi calculată prin ajustarea pensiei pentru limită de vârstă, luând în considerare stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet și numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

Aceste ajustări vor avea un impact semnificativ asupra cuantumului final al pensiei.

Anunțul făcut de Simona Bucura-Oprescu

Autoritățile subliniază că recalcularea pensiilor are scopul de a corecta inechitățile pentru cei care au beneficiat de sporuri și venituri nepermanente. Simona Bucura Oprescu a explicat că recalcularea pensiilor se va desfășura în două etape. Prima etapă implică recalcularea tuturor pensiilor conform noii formule, începând cu 1 septembrie 2024.

A doua etapă va fi o recalculare suplimentară pentru sporurile nepermanente, pentru care pensionarii pot continua să aducă adeverințe și după această dată.

Citește și: Pensiile se măresc din nou, de la 1 ianuarie! Șeful Casei Naționale de Pensii a explicat câți bani vor lua pensionarii începând cu anul 2025

„Vom recalcula pensiile din oficiu la 1 septembrie, iar pensionarii vor primi deciziile în august.

Dacă după 1 septembrie continuă să aducă adeverințe, acestea vor fi luate în calcul, iar banii vor fi primiți în luna următoare”, a declarat Simona Bucura Oprescu, potrivit sursei menționate anterior.

Noua lege va avea un impact deosebit de puternic asupra celor care aleg să se pensioneze anticipat, reducând semnificativ veniturile acestora. Astfel, cei afectați sunt sfătuiți să fie atenți la noile reglementări și să ia în considerare toate opțiunile disponibile pentru a minimiza impactul asupra pensiei lor.

 


În cadrul ediției de luni, 9 septembrie, a emisiunii „Follow us!”, printre invitați s-a numărat Adrian Cuculis, care a vorbit despre evoluția cazului „2 Mai”, în care Vlad Pascu a ucis doi tineri și a rănit alți trei.