Uniunea Europeană (UE) a hotărât să interzică centralele de apartament pe bază de gaze naturale, astfel că vor dispărea definitiv din România. Cel mai probabil, legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2029.
O categorie de centrale de apartament vor fi interzise
Proiectul de revizuire a Regulamentului 813/2013/EU prevede standarde tehnice de producție stricte, care exclud vânzarea de centrale pe gaze naturale și a centralelor alimentate cu gaze regenerabile.
Citește și: Ce penalizări se pot aplica pentru neplata întreținerii la bloc?
Așadar, s-a convenit un prag minim de eficiență la 115% pentru centralele de apartament, o limită greu de atins având în vedere ce tehnologii avem în prezent.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie
Într-un forum de consultare al Comisiei Europene (CE), România, Italia, Polonia, Slovacia, Cehia și Croația s-au împotrivit măsurii, lucru care ar putea convinge Comisia Europeană să analizeze mai atent această problematică și poate chiar să își schimbe decizia.
De asemenea, Comisia Europeană a observat că, în anumite situații, „s-ar putea să nu existe o soluție tehnică pentru a înlocui centrala cu una dintre alternativele disponibile pe piață”. Pe viitor, experții vor fi nevoiți să identifice aceste situații speciale și să arate că noua lege ar trebui să prevadă excepții de la pragul de eficiență de 115%.
Pompele de căldură se folosesc deja în Marea Britanie
Câteva case din Marea Britanie au deja instalate pompe de căldură pe bază de electricitate. Guvernul britanic dorește ca în țară să se instaleze 600.000 de pompe de căldură anual pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor climatice ale Regatului Unit, dar răspunsul publicului nu a fost unul pozitiv.
În ultimii zece ani, companiile au început dezvoltarea unei noi generații de pompe de căldură cu „compresoare cu turație variabilă acționate de invertor”. Această tehnologie va da pompelor de căldură puterea de a duce mai rapid căldura și a o aduce în interior, potrivit The Guardian.