Vești proaste pentru românii cu credite la bănci! ROBOR la 3 luni a înregistrat o creștere uriașă după 12 ședințe de stagnare

Author: Ana Dinu
Actualizat: 26 iun 2021, 13:14
ROBORUL la 3 luni a înregistrat o creștere uriașă
Sursa: PixaBay

Veștile nu sunt prea bune pentru românii care au credite la bănci în lei. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, a crescut joi la 1,50 % după 12 ședințe în care a stagnat.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, a constituit o creștere de 1,50% după 12 ședințe în care a stagnat.

Vești proaste pentru românii cu credite la bănci în lei

Veste neașteptată pentru românii care au credite la bănci în lei, indicele ROBOR la 3 luni a crescut după 12 ședințe de stagnare. La sfârșitul anului trecut indicele ROBOR la 3 luni era 2,03% pe an, în anul 2021 acesta a avut un trend descendent.

În prima zi a anului, indicele ROBOR la 3 luni era de 2,01%, dubă care a înregistrat o scădere sub 2%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută instituțiile bancare din România între ele, în lei, iar evoluția este legată, în primul rând, de nivelul de lichiditate existent pe piață.

Totodată, ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este indicatorul monentar în funcție de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele de consum și ipotecarea acordată în lei.

Citeste si: Indicele ROBOR la 3 luni în scădere drastică. A coborât la 1,85% pe an

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Pentru creditele acordate de bănci clienților care nu fac parte din sistemul bancar( persoane fizice, soicetăți comerciale), în mod special sunt importante ratele ROBOR pentru scadențele de 3 și 6 luni, care servesc drept referință pentru stabilirea ratelor dobânzilor variabile, în formatul ROBOR 3 luni plus marjă, respectiv ROBOR 6 luni plus marjă.

ROBOR se calculează ca media aritmetică a dobânzilor cotate de băncile care iau parte la procesul de calcul al Romanian Interbank Offer Rate, în intervalul 10:45‐11:00, la care acestea sunt dispuse să plaseze depozite celorlalți participanți.

Ratele ROBOR sunt calculate în mod independent de către Thomson Reuters, entitate împuternicită de către Banca Națională a României (BNR), în calitate de organizator al calculului ROBOR, în acest scop.

Citeste si: Curs valutar BNR joi, 24 iunie 2021. Ce bancă oferă cel mai bun curs valutar azi?