Vești proaste pentru seniori. Cine sunt românii care vor pierde bani la pensie în anul 2024

Autor: Diana Bostan

Penalizări pentru unii pensionari în anul 2024

Sursa: pixabay

Anul 2024 vine cu schimbări în sistemul de pensii. Unii români riscă penalizări la pensie începând cu luna septembrie.

O nouă prevedere din legea pensiilor, aplicabilă începând cu luna septembrie 2024, aduce riscul penalizărilor pentru o anumită categorie de români la momentul ieșirii lor la pensie.

Unii pensionari vor fi penalizați în anul 2024

Începând cu luna septembrie 2024, se renunță la posibilitatea românilor de a ieși la pensie anticipată fără a suferi penalizări financiare. Astfel, noua lege a pensiilor va implica o schimbare în privința condițiilor de pensionare anticipată.

Citește și: Cum poți beneficia de un nou ajutor financiar în anul 2024. Anunțul făcut de Ministerul Muncii

Prin urmare, începând cu toamna anului viitor, singura opțiune legală pentru pensionarea anticipată va fi aceea cu penalizări. Cu alte cuvinte, posibilitatea ieșirii la pensie fără penalizări va fi valabilă doar până în luna august 2024, conform noii Legi a pensiilor publice (Legea 360/2023), care aduce cu sine o serie de modificări semnificative, printre care și menținerea unui singur tip de pensie anticipată, în locul celor două existente în prezent.

În prezent, românii pot beneficia de pensie anticipată fără nicio penalizare cu maximum cinci ani înainte de atingerea vârstei standard de pensionare, cu condiția ca stagiul de cotizare să fie cu cel puțin opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare. De asemenea, există opțiunea de a obține pensie anticipată cu penalizări, cu aceeași limită de cinci ani înaintea vârstei standard de pensionare, dar cu necesitatea realizării stagiului complet de cotizare.

Această variantă se aplică și pentru cei care depășesc stagiul complet de cotizare cu maximum opt ani.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce presupune pensionarea anticipată cu penalizări şi fără penalizări

Obținerea pensiei fără penalizări necesită o perioadă mai lungă de vechime în muncă comparativ cu pensia cu penalizări. Cu toate acestea, cuantumul pensiei anticipate cu penalizări este mai redus.

Cu modificările prevăzute să intre în vigoare din septembrie 2024, regulile privind pensionarea anticipată vor suferi ajustări, inclusiv în ceea ce privește pensiile publice, conform informațiilor furnizate de avocatnet.ro.

Citește și: Pe ce dată vor intra pensiile pe card în ianuarie 2024?

Este important să subliniem faptul că la 1 ianuarie 2024, potrivit noii legi, pensionarii vor beneficia de o indexare a punctului de pensii cu procentul de 13,8%. Ulterior, la 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii 360/2023, se va realiza o recalculare a pensiilor pentru persoanele în vârstă din România.

”  Proiectele de lege au fost aprobate şi vor fi transmise Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbătute şi adoptate în procedură de urgenţă”, a fost anunțul transmis de Guvernul României.

 


O nouă ediție plină de suspans a emisiunii ”Casa iubirii”. Sâmbătă, fetele și băieții au intrat cu o stare bună, însă Alexandra a ținut să-i reproșeze ceva lui Gagea.