Vești proaste pentru șoferi! Revine taxa auto! Ce trebuie să știe românii

Author: Denisa Avram
Actualizat: 26 iul 2022, 03:00
O noua taxa pentru masini mai vechi de 15 ani ar putea intra in vigoare

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a declarat că ar putea fi pusă în aplicare o nouă taxă auto, pentru mașinile mai vechi de 15 ani.

Tánczos Barna, Ministrul Mediului, ar putea intra în vigoare o nouă taxă pentru proprietarii de mașini mai vechi de 15 ani, conform unui nou sistem negociat cu Comisia Europeană şi prevăzut în PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă). 

S-ar putea introduce o nouă taxă auto, pentru mașini vechi

În România, peste jumătate dintre maşinile înmatriculate au mai mult de 15 ani.

Astfel, aproape patru milioane de proprietari sunt vizaţi de această posibilă nouă taxă.

Ministrul Tánczos Barna a declarat că că posibilitatea introducerii unei taxe pentru maşinile mai vechi de 15 ani este încă „temă foarte nouă”, ridicată de către oficialii de la Bruxelles în discuţiile pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„E o propunere, practic, a Comisiei Europene, ca în contrapartidă cu investiţiile în infrastructura rutieră, România să găsească o soluţie de descurajare a înmatriculării maşinilor mai vechi de 15 ani.

Este o noutate pentru toate ministerele care au fost implicate – şi pentru Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, şi pentru Ministerul Transporturilor, dar şi pentru noi, acest lucru. Este un element pe care trebuie să-l analizăm şi va trebui să venim cu propuneri”, a declarat ministrul Mediului.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a menționat că măsurile de a reduce poluarea sunt incluse în termenii de negociere impuși pentru ca România să primescă „fonduri pe rutier”.

„Poate nu va fi numită taxă, poate va fi numită altfel. Din sursele pe care le am eu, se doreşte ca taxa să ia în calcul şi emisiile de CO2 ale maşinii respective. Mai mult, sunt unii care spun că trebuie să diferenţiem în funcţie de cât mergi.

Deci, vom avea parte de o schimbare, fie că vom plăti o rovinietă mai scumpă, un impozit mai mare sau, la pompă, preţul benzinei ori al motorinei va fi mai mare. Una din variantele astea sau o combinaţie între ele”, a declarat Alin Tănase, reprezentant Greenpeace, potrivit  adevărul.ro

Citeste si: Unde se pun semnele de începător auto și cât timp trebuie să le lași acolo

Taxa auto  a fost introdusă inițial la data de 1 ianuarie 2007, după aderarea României la Uniunea Europeană, dar a fost considerată ilegală de autorităţile europene. Ultima taxă de acest fel a fost eliminată în anul 2017, iar sumele plătite au fost restituite.

Citeste si: Cod Rutier 2021. Ce poți păți dacă lovești o mașină în parcare și nu declari accidentul