Vești proaste pentru toți românii care stau la bloc. Ce se va întâmpla din această iarnă?

Autor: Lavinia Medrea

Taxa pentru centralele de apartament ar putea fi introdusă în toată Europa până în anul 2025. Astfel, românii vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru a-şi încălzi casele.

Comisia Europeană va începe un plan pentru a ajunge la punctul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2030.

„Există discuţii şi mă aştept ca o astfel de taxă să fie introdusă în toată Europa, probabil înainte de 2025-2026. Deja există în câteva state membre ale UE, Germania, Polonia”, a declarat Răzvan Nicolescu, reprezentant al Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice.

Citeste si: Anunt despre facturile la curent: toata lumea este vizata! Ce se va intampla in perioada urmatoare

Taxă exagerată pentru centralele de apartament

„Cred că trebuie să avem în vedere că România, în ultimii 30 de ani, a avut o politică puternică pro-instalare gaz pentru încălzire. O posibilitate pentru cei care stau la casă reprezintă pompele de căldură, respectiv centralele pe peleti.

Sistemul care rămâne este încălzirea electrică, dar este mult mai scumpă”
, a adăugat Dumitru Chisăliță, reprezentat al Asociației Energia Inteligentă.

Centralele individuale sunt, totodată, mijloace de poluare masivă. Acestea au mai multe porniri și opriri decât centralele de bloc, așadar dezvoltatorii imobiliari evită să mai instaleze centrale individuale, alegându-le pe cele de bloc. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Ne dorim ca clădirile noastre să consume cât mai puţini combustibili. Estetic este mult mai bine. Nu există o lege. A fost la un moment dat o iniţiativă, de interzicere a centralelor de apartament”, a declarat Antoanela Comșa, reprezentant al Asociației Investitorilor Imobiliari din România.

Citeste si: Vești proaste pentru românii cu centrale de apartament. Această decizie îi va afecta grav

Reprezentanţii Ministerul Energiei au spus că se va investi în programe de finanțare pentru noi construcții care vor avea loc. 

„Dezvoltatorii imobiliari sau persoanele fizice care doresc să dezvolte noi unităţi locative vor avea acces la fonduri, la granturi, pentru a le echipa cu noi instalaţii de producere a energiei şi a agentului termic din surse regenerabile”, a mărturisit Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Se vor face, în plus, investiții în modernizarea sistemelor centralizate ale orașelor, pentru a reduce numărul avariilor, dar și poluarea.

 

Taguri: