Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului a anunțat printr-un comunicat că românii care lucrează în sectorul privat vor beneficia de vouchere de vacanță, iar valoarea maximă ar putea ajunge 13.800 de lei.
Vouchere de vacanță și pentru angajații de la privat
Ei bine, diferența este că angajații din sectorul privat vor primi vouchere de vacanță din bugetele firmelor la care lucrează, în timp ce tichetele pentru angajații de la stat, din bugetul public.
Angajatorii care acordă vouchere de vacanță vor avea și câteva avantaje. Printre acestea, deductibilitate fiscală în procent de 100%, în limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal şi scutirea de contribuţia asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului.
Totodată, sunt scutite de plata contribuțiilor sociale datoarte de angajat.
„Voucherele de vacanţă pot fi acordate şi salariaţilor din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern.
Mai mult, pe durata acestui an, prin comparaţie cu angajaţii din sectorul public, cei care lucrează la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanţă.
Datorită impactului pozitiv de pe plan economic şi social, încurajez companiile să le ofere în continuare, iar pe viitor îmi propun să identific metode prin care să poată creşte atractivitatea acordării acestora, fără a afecta, însă, bugetul de stat”, a
declarat ministrul Constantin-Daniel Cadariu.Citeste si: Vești bune pentru bugetari. Crește valabilitatea voucherelor de vacanță primite anul trecut
Condițiile de acordare a voucherelor de vacanță în sectorul privat
Angajații din sectorul privat pot beneficia de vouchere de vacanță, direct de la angajator, pentru acoperirea cheltuielilor de concediu.
„Voucherele de vacanţă pot fi acordate şi salariaţilor din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Mai mult, pe durata acestui an, prin comparaţie cu angajaţii din sectorul public, cei care lucrează la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanţă.
Datorită impactului pozitiv de pe plan economic şi social, încurajez companiile să le ofere în continuare, iar pe viitor îmi propun să identific metode prin care să poată creşte atractivitatea acordării acestora, fără a afecta, însă, bugetul de stat”, a mai spus ministrul.
Cum pot fi folosite voucherele de vacanță
Beneficiarii de vouchere de vacanță le pot utiliza pentru achiziționarea serviciilor de cazare, iar în pachetul turistic care include cazarea pot fi adăugate și alte servicii, precum masă, transport sau tratament balnear.
Legislația care prevede acordarea acestora este: OUG nr. 8/2009, cu modificările şi completările ulterioare.Voucherele de vacanță pot fi eliberate doar de către entitățile autorizate de Ministerul Finanţelor Publice. În perioada 2022-2026, acestea vor fi acordate exclusiv pe suport electronic.
„Angajatorii din domeniul privat pot acorda și în acest moment vouchere de vacanță propriilor salariați. Însa prin acordarea unui stimul suplimentar, ei vor fi încurajați să utilizeze acest instrument ca beneficiu extrasalarial.
Într-o perioadă în care turismul se află într-un moment critic, fiind puternic afectat de efectele COVID-19, o astfel de prevedere poate ajuta la relansarea turismului și diminuarea efectelor crizei, deoarece un număr mai mare de salariați vor fi motivați să își petreacă concediul în țară, voucherele de vacanță putând fi utilizate exclusiv pe teritoriul României”, explică parlamentarii, în expunerea de motive.
Acest proiect mai propune ca tichele de vacanță să poată fi folosite și de rudele de gradul I ale titularului. De asemenea, în proiect de lege mai este precizat că salariații care beneficiază de indemnizație de hrană nu vor mai putea să primească și tichete de masă.
Cheltuielile cu voucherele de vacanță sunt scăzute din impozitul pe profit
Proiectul de lege prevede că aceste cheltuieli cu voucherele de vacanță se scad din impozitul pe profit datorat. Recuperarea banilor acordați se va efectua în ordinea înregistrării acestora, în aceleași condiții, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit.
De asemenea, microintreprinderile care efectuează cheltuieli cu voucherele de vacanță scad sumele aferente voucherelor de vacanță acordate salariaților din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective.
Citeste si: Ce salarii se majorează în 2022. Ce are în plan Guvernul Ciucă
Bugetarii vor primi tichete de vacanță până în 2026
Angajații din sectorul bugetar vor primi vouchere de vacanță până în 2026, iar valoarea lor va rămâne aceeași, 1.450 lei pentru fiecare salariat. Acestea pot fi folosite doar pe teritoriul României, iar celor nefolosite de anul trecut li se va prelungi termenul până în decembrie 2022.
„Sistemul românesc de acordare a voucherelor de vacanţă este un exemplu de bună practică şi aş menţiona o parte din beneficiile pe care acest program le are, cum ar fi stimularea circulaţiei turistice interne, sprijinirea comunităţii locale, refacerea forţei de muncă, reducerea practicilor ilegale sau pe cele aflate la limita legii, dar şi crearea unor noi oportunităţi de angajare.
Din aceste motive, chiar astăzi am publicat în transparenţă decizională proiectul de act normativ care prevede reluarea acordării acestora în 2022”, a declarat Daniel Cadariu.