Vezi detalii despre RCA-uri ieftine de la Prestigeasig.ro

Author: Amalia Georgescu

Ești mândrul posesor al unui autoturism bun, și pur și simplu adori senzația pe care o ai atunci când ești la volan. Din păcate, oricât de bun șofer ai fi, este suficientă o clipă de neatenție sau oboseală din partea ta sau a unui alt conducător auto, și imediat se poate produce un accident de care tu te faci vinovat.

Evident, în acest caz, ai nevoie de o poliță de asigurare RCA, dar și de un partener de asigurări profesionist, care știe cum să își respecte așa cum trebuie obligațiile și nu întârzie la nesfârșit acordarea despăgubirilor.

Dar, oare știi care sunt toate beneficiile unei polițe de asigurare RCA? Nu, nu vom începe acum să ți le enumerăm pe toate, ci doar două dintre ele, pe care prea puțini conducători auto le cunosc. Este posibil ca și tu să te afli printre ei, așa că hai alături de noi să descoperi unele dintre ”tainele” neștiute ale RCA.

Mașină de înlocuire pe perioada reparației

În fiecare an, mai bine de 400.000 de conducători auto deschid dosare de daună. Cu toate acestea, un procent infim, care nu ajunge nici măcar la 5% dintre aceștia știu că pot să beneficieze de o mașină de înlocuire pe perioada cât autoturismul lor este reparat. Această mașină de înlocuire este decontată de asigurarea RCA a conducătorului auto vinovat de producerea accidentului, iar păgubitul nu va trebui să plătească nimic. În condițiile în care nu este solicitată, nu este obligația asiguratorului poliței RCA să o aducă în discuție.

Potrivit specialiștilor, această informație este de regulă omisă deoarece vine la pachet cu mai multe cheltuieli pentru firmele de asigurare, care poate chiar tripla costul reparației. Atenție: mașina de înlocuire trebuie să fie din aceeași clasă cu autoturismul avariat, sau chiar una inferioară. De asemenea, la fiecare ore care sunt necesare pentru manoperă, conducătorul auto care nu este vinovat de incidentul din trafic va primi încă o zi de înlocuire.

Decontarea costului de tractare

Un alt beneficiu pe care îl poți avea atunci când ești plătitor de RCA și ai parte de un accident auto, în care nu ești tu cel vinovat. Este vorba despre decontarea costului de tractare de către firma asiguratoare a conducătorului auto care a produs accidentul.

În acest caz, șoferul nevinovat va trebui să sune direct la numărul de telefon de contact de pe polița RCA, unde va discuta cu un specialist de la call center. O altă variant este să apeleze la un furnizor profesionist, care are sisteme de decontare direct cu toate firmele de asigurări din țară. Totul este mult mai simplu acum, nu-i așa?

Alege polița de asigurare RCA avantajoasă pentru tine

În România, polița de asigurare RCA este obligatorie, CASCO nu. Cu toate acestea, nu trebuie să alegi la întâmplare firma de asigurări. Analizează cu atenție toate ofertele pe care le primești, vezi detalii despre RCA-uri ieftine, dar nu uita să studiezi totul cu minuțiozitate.

De cele mai multe ori, din grabă, ne scapă detalii importante, care pot face diferența. Și de ce să ai de suferit din acest motiv? Prin urmare, nu te precipita, citește, informează-te, citește cu atenție toate drepturile și obligațiile, pune întrebări și asigură-te că înțelegi răspunsurile și abia mai apoi semnează liniștit.

Ce riști dacă alegi să circuri fără polița RCA?

După cum aminteam în rândurile de mai sus, polița de asigurare RCA este obligatorie la noi în țară. Lipsa acesteia este sancționată cu amenzi destul de usturătoare, așa că suntem siguri că nu vrei să riști ca așa ceva să ți se întâmple chiar ție.

Nu încerca să îți forțezi norocul, motivând că este prea scump, sau ai drumuri scurte de făcut cu mașina. Niciodată nu poți să știi când ești oprit în trafic pentru un control de rutină, sau poate că ești implicat într-un accident auto, iar faptul că nu ai încheiat o astfel de poliță de asigurare, sau nu ai una valabilă reprezintă o mare bilă neagră pentru tine. În acest caz, în afară de amenda substantial despre care tocmai ce ți-am amintit, riști ca oamenii legii să treacă și la reținerea certificatului de înmatriculare, sau chiar și a plăcuțelor de înmatriculare.

Dovada înlocuitoare nu înseamnă că ai drept de circulație

În momentul în care polițistul de la Rutieră va constata că nu ai polița RCA, atunci îți va elibera o dovadă înlocuitoare. Atenție însă: fără drept de circulație. Mulți conducători auto ”uită” de acest amănunt, și circulă fără teamă în continuare.

În momentul în care au prezentat documentul privind încheierea asigurării, îți va fi restituit și certificatul de înmatriculare.

Prin urmare, după cum ți-ai dat seama și singur, există o singură modalitate de a evita neplăcerile aduse de o amendă pentru RCA: reînnoiește la timp polița de asigurare. Nu mai amâna, și mai ales, fii atent la data de expirare a acesteia.

Amenzile care le poți primi de la oamenii legii în cazul în care polița ta RCA nu este înlocuită la timp ajung la valori de 2000 de lei, o sumă deloc ușor de suportat. În plus, atunci când alegi să închei din timp RCA-ul, ai timpul necesar pentru a alege firma de asigurare care să îți ofere cea mai bună variantă pentru tine.

Alege să fii prevăzător, și nu proceda și tu precum un sfert din totalul conducătorilor auto din România, care merg la risc, pe principiul binecunoscut ”merge și așa”, pe motiv că polița de asigurare RCA este prea scumpă. Siguranța nu are preț!

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.