Viața Reginei Elisabeta a II-a. Cronologia evenimentelor care au marcat viața celui mai longeviv monarh contemporan

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 09 iun 2023, 01:35

Viața Reginei Elisabeta a II-a. Cronologie evenimente care i-au marcat viața suveranei

Sursa: Photo Collage

Viața Reginei Elisabeta a II-a, cronologia unei vieți în slujba poporului. Care sunt cele mai importante evenimente care au marcat viața celui mai longeviv monarh contemporan din Europa.

Viața Reginei Elisabeta a II-a, regina cu cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii, a început în dimineața zilei de 21 aprilie 1926 și s-a sfârșit pe 8 septembrie 2022 atunci când Elisabeta a II-a a murit liniștită la Balmoral, înconjurată de cei patru copii ai săi.

Cronologia evenimentelor care au marcat viața Reginei Elisabeta a II-a, regina a cinsprezece state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth.

Elisabeta a II-a, Elizabeth Alexandra Mary, este suverana cu cea mai lungă domnie din istoria țării sale, de peste 70 de ani. 

Citeste si: BBC: Regina Angliei a murit! Care a fost cauza morții

Viața reginei Elisabeta

21 Aprilie 1926 este data când s-a născut Elizabeth Alexandra Mary Windsor, cea care avea să devină cea mai longevivă suverană a țării sale.

Regina Elisabeta a II-a s-a născut în dimineța zilei de 21 aprilie 1926, la ora 2:40 în casa bunicilor săi materni. Elisabeta a fost primul copil al ducelui și ducesei de York (mai târziu regele George al VI-lea și regina Elisabeta). Tatăl ei a urcat pe tron după abdicarea fratelui său, regele Eduard al VIII-lea, în 1936, moment din care ea a devenit moștenitoarea prezumtivă.

Viața reginei Elisabeta a II-a. Cronologie 

Cronologia evenimentelor care au marcat viața reginei Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh european contemporan, cu o domnie de peste 70 de ani.

Anii 1930

21 August 1930

Se naște prințesa Margaret Rose, sora Elisabetei.

20 Ianuarie 1936

George al V-lea moare, iar Edward al VIII-lea devine rege

10 Decembrie 1936

Edward al VIII-lea abdică pentru a se putea căsători cu americanca Wallis Simpson.

11 Decembrie 1936

Ducele de York este proclamat rege. Tatăl Elisabetei devine regele George al VI-lea, iar prințesa Elisabeta devine moștenitoarea prezumtivă.

12 Mai 1937

Înoronarea regelui George al VI- lea la Westminister Abbey

21 Aprilie 1939

Aniversarea de 13 ani a Elisabetei și momentul începerii cursurilor acasă

21 Aprilie 1939

Prințesa Elisabeta îl întâlnește pe Căpitanul Cadet Philip al Greciei la colegiul regal naval Dartmouth

3 Septembrie 1939

Marea Britanie declară război Germaniei 

Citeste si: LIVE UPDATE Regina Elisabeta a II-a a murit. Charles a devenit regele Marii Britanii. Mesaje de condoleanțe de la liderii lumii, după moartea Reginei Elisabeta

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Viața Reginei Elisabeta a II-a. Anii 1940 

Evenimentele din anii 1940 are au marcat viața Reginei Elisabeta a II-a, în ordine cronologică. 

7 Septembrie 1940 

Începe blitz-ul asupra Londrei. În timp ce regele și regina rămân în oraș, Elizabeth și Margaret sunt evacuate la Windsor 

13 Octombrie 1940

Elizabeth face prima ei transmisie către națiune 

21 Aprilie 1942

La cea de-a 16-a aniversare, Elizabeth își îndeplinește primul angajament public când inspectează Gărzile Grenadier, acolo unde fusese numită colonel-șef

21 Aprilie 1944

Elizabeth primește primul ei câine corgi, Susan, cadou pentru aniversarea de 18 ani. 

10 Iulie 1947

Palatul Buckingham anunță logodna Prințesei Elisabeta cu Lt Philip Mountbatten, vărul ei al treilea 

20 Noiembrie 1947

Cuplul se căsătorește la Westminster Abbey. De la această dată Philip este cunoscut drept Ducele de Edinburgh 

Câți copii a avut Regina Elisabeta a II-a 

În cei 73 de ani de relație, Regina Elisabeta și Prințul consort Philip au avut patru copii. Primul copil al cuplului și cel care a devenit rege odată cu moartea Elisabetei, Charles s-a născut la data de 14 noiembrie 1948. 

Cel de-al doilea copil al cuplului, prințesa Anne a apărut 2 ani mai târziu, pe 15 august 1950. 

Cel de-al treilea copil al uplului, prințul Andrew s-a născut la data de 19 februarie 1960. 

La data de 10 martie 1964, Regina Elisabeta îl aduce pe lume pe cel de-al patrulea copil al cuplului și anume pe prințul Edward. 

Toți cei patru copiii ai Reginei Elisabeta a II-a i-au stat alături în ultimele clipe de viață. 

Citeste si: Unde va fi înmormântată Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii si cum se va desfășură ceremonia. Totul face parte din ”Operation London Bridge”

Viața Reginei Elisabeta. Jubileul de Argint

În 1977, Elisabeta a II-a a marcat Jubileul de Argint al ascensiunii sale. Petreceri și evenimente au avut loc pe tot teritoriul Commonwealth-ului, dintre care multe au coincis cu turneele naționale și Commonwealth asociate. Sărbătorile au reafirmat popularitatea reginei, în ciuda faptului că a coincis cu presa negativă despre separarea prințesei Margaret de soțul ei. 

Jubileul de Aur. Viața reginei Elisabeta a II-a 

În 2002, Regina Elisabeta și-a marcat Jubileul de Aur. Sora și mama ei au murit în februarie și, respectiv, martie, iar mass-media a speculat dacă Jubileul va fi un succes sau un eșec. Ea a întreprins din nou un tur extins în regatele sale, tur care a început în Jamaica în februarie, unde a numit banchetul de rămas bun „memorabil” după ce o întrerupere a curentului a aruncat reședința oficială a guvernatorului general, în întuneric. 

La fel ca în 1977, au avut loc petreceri de stradă și evenimente festive. Un milion de oameni au participat în fiecare zi în cele trei zile de sărbătoare a jubileului de la Londra, iar entuziasmul arătat de public pentru regină a fost mai mare decât se așteptaseră mulți jurnaliști. 

Jubileul de Platină 

Jubileul de Platină a început la 6 februarie 2022, marcand 70 de ani de când regina Elisabeta a II- a urcat pe tron după moartea tatălui ei. Ea a ținut o recepție la Sandringham House pentru pensionari, membri locali ai Institutului pentru Femei și voluntari de caritate.

În mesajul său de Ziua Aderării, regina și-a reînnoit angajamentul față de o viață în serviciu public.

Mai târziu în aceeași lună, regina a avut „simptome ușoare asemănătoare răcelii” și a fost testată pozitiv pentru COVID-19, împreună cu unii membri ai personalului și ai familiei. 

Moartea prințului Philip 

Poate cel mai trist moment care a marcat viața reginei Elisabeta a II-a a fost reprezentat de pierderea prințului consort, Philip, cel care i-a fost sprijin reginei vreme de 74 de ani. 

Philip, duce de Edinburgh, conte de Merioneth şi baron de Greenwich, cunoscut şi sub numele Philip Mountbatten a murit la data de 10 iunie 1921, la vârsta de 99 de ani.  Acesta a fost cel mai longeviv consort regal din istoria Marii Britanii. 

Sursă: The Guardian, Wikipedia